Temperaturen stiger, både bokstavligt och i samhällsdebatten under valåret 2022. Volantes sommarsäsong präglas av kloka tankar om klimat- och naturkrisen, om Sverigebild, polarisering, cancelkultur och selektiv dövhet – men som vanligt finns också de breda populärvetenskapliga perspektiven representerade. Information om hela utgivningen finns samlad här.
Men, lyssnar du? är den svenska titeln på Houston-baserade journalisten Kate Murphys öronöppnande bok You're Not Listening – en bok som förhoppningsvis kan förvandla mullrande monologer till mer fruktsamma dialoger, både privat, på arbetsplatsen och i politiken. Sverigebesök 17-19 maj.
Och apropå den döva samtiden så serverar skribenterna Per Svensson och Svante Weyler en muntert arg "måttfull stridsskrift i polariseringens tid" med den enkla titeln Mitten. Det blir en blandning av berättelser, analyser och agitation och samtidigt en hyllning till den mitt där majoriteten av väljarna befinner sig, även om de politiska partierna inte vill låtsas om det.
Tillståndet i landet kan beskrivas som polariserat och med större avstånd än någonsin mellan hjärtat i Stockholms regeringskvarter och kapillärerna i Filipstad, Ockelbo eller för den delen Malmö. Expressens samhällsreportrar vill inte skildra verkligheten så svart och vit som den kan framstå i debatten – och de gör inte sitt jobb från ett skrivbord i storstan. De rör sig hela tiden ute i Det nya landet, vilket också fått bli namnet på reportageboken. Redaktör: Christofer Brask. Omslagsbilden är tagen av årets fotograf, Lisa Mattisson.
Professorn i designhistoria Sara Kristoffersson beskriver i Hela havet stormar hur en gammal industrihall som i åratal tjänat som utställningssal på den prestigefulla högskolan blev en nationell debattfråga. På ett plan handlar allt om ett namn, ett ord och en färg. Men under ytan synliggör bråket om Vita havet viktiga frågor om identitetspolitik, värdegrunder – och vad som händer när våra myndigheter och deras anställda allt oftare behöver förhålla sig till aktivism.
När klimatreportern Izabella Rosengren får ett otäckt värmeslag i norra Uganda – samtidigt som hon ser en kvinna ur lokalbefolkningen ledigt röra sig i den gassande solen – väcks idén att i boken Hetta utforska hur människor kan klara av att arbeta, studera och leva i extrema temperaturer. Hur är de rustade? Vad har olika kulturer använt för taktiker genom historien? Kan vi lära oss av folk – och djurarter – som bemästrar jordens besvärligaste klimat?
Nobelpristagaren Frank Wilczek (Volantes sjunde) öppnar upp universum på ett helt nytt sätt i Fundamentalt – hans hyllning till vetenskapens uppfinningsrikedom och människans geni. Det är samtidigt en briljant, klarsynt och tillgänglig berättelse om allt vi vet och allt vi står inför att lära oss om vår verklighet.
Ett helt nytt sätt att betrakta naturen vi lever i och av bidrar Pella Thiel och Henrik Hallgren med i boken Naturlagen, som utkommer i augusti. Filosofen Jonna Bornemark skriver förordet till boken, som vi tror kommer bidra till ett paradigmskifte och en rättsordning i samklang med vår biosfär.
Avslutningsvis kommer vi att ge ut fredspristagaren Denis Mukweges bok Kvinnors styrka – Vad jag lärt mig av kampen på det sexuella våldets frontlinje, med förord av Magda Gad i augusti (tidigare planerad i mars). Vi räknar med ett författarbesök i oktober.
Läs mer om sommaren på Volante här.
Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.