”Hettan i Kanada är bara ett exempel – halva mänskligheten är på väg mot ett rent helvete”
I den kommande boken Hetta beskriver Izabella Rosengren konsekvenserna av en ny verklighet. Sverige 2018. Australien 2019. Sibirien 2020. Kanada och norra USA 2021. De senaste sju åren har varit de varmaste som någonsin har uppmätts.
– I Sverige har antalet dagar med temperaturer över 30 grader mångdubblats de senaste 50 åren, säger vetenskapsjournalisten Izabella Rosengren.
Samtidigt menar hon att vi i norr kommer att vara relativt förskonade. Värre är det i resten av världen. Mer än hälften av världens befolkning bor i länder vid eller nära ekvatorn som på grund av den relativa närheten till solen är mycket varmare. Precis som här i norr har medeltemperaturen i dessa områden ökat sedan mitten på 1900-talet, liksom antalet dagar med extrem hetta (över 35 grader).
Kräver att vi anpassar allt i vårt samhälle efter extrema temperaturer
Journalisten Izabella Rosengren menar att det vi ser i Kanada just nu är en väntad del av en oroväckande och pågående utveckling:
– Om utsläppen får pågå oförändrat kommer antalet extremt varma dagar att öka med 75 procent. Resultatet: stora områden runt ekvatorn kommer att vara obeboeliga på grund av dödliga höga temperaturer år 2050. Det innebär att hälften av jordens befolkning kommer att bli klimatflyktingar vid århundradets mitt.
Från att i hundratusentals år ha levt med en global medeltemperatur på 11–15 grader kommer vi människor sannolikt att knuffas ur vår ekologiska nisch, alltså den miljö och temperatur som vi har vant oss att leva i. Många kommer att duka under – värmeböljan i Sydeuropa 2003 tog exempelvis 35 000 liv. Resten tvingas härda ut.
Izabella Rosengren, som är mitt uppe i research för sin kommande bok Hetta, utforskar bland annat vilka lösningar som kommer att krävas:
– För att härda ut det krävs att vi helt förändrar våra liv och våra framtidsplaner och mer eller mindre fokusera på att överleva. Allt från hur vi bygger våra hus till hur vi organiserar våra samhällen kommer kräva anpassning till hettan. Är du mellan 20 och 40 år, frisk och vältränad har du lättare att hantera extrem värme. Men om du är väldigt ung, gammal, överviktig, sjuk eller för fattig för att ha råd med AC har du bokstavligen ett helvete framför dig
Människan ovanligt väl rustad för värme – men inte extrem hetta
Människan har en av bästa termoregleringarna i hela djurvärlden, och vår kropp har ett enastående sätt att göra sig av med överflödig värme.
– Vår värmereglering är så effektivt att om en människa och en häst skulle tävla mot varandra i ett maraton under en stekhet sol så skulle människan vinna, berättar Izabella Rosengren. Nyckeln till vår framgång stavas svett. Inte många djur kan svettas, men det kan vi och det är anledningen till att vi idag lever på platser där få andra djur kan överleva.
Izabella Rosengren, som studerat alla tänkbara aspekter av hetta, vet dock vad som händer när vi närmare oss de extrema temperaturerna:
– Det finns en gräns för hur mycket kroppen kan reglera kroppsvärmen. Kroppstemperaturer över 38 grader ökar risken att kroppen går in i ett försvarsläge, där hjärna slår av de funktioner som den anser vara mindre nödvändiga, t.ex. de kognitiva funktionerna. Om kroppstemperaturen når över 40 grader finns det risk för permanenta värmeskador, t.ex. organkollaps. Då börjar proteinerna i cellerna att förlora sin funktion. Det kan liknas vid att koka ett ägg – när ägget väl är i det heta vattnet går det inte att göra rått igen.
Izabella Rosengren jobbar sedan drygt tio år som frilansande miljö- och vetenskapsjournalist med hela världens som sitt arbetsfält. Hon är utbildad naturgeograf vid Lunds universitet. Hon hatar att svettas, men har genom sina många reportageresor till utsatta länder upplevt tillräckligt med extrem värme för en hel livstid. Under 2022 utkommer hon med boken Hetta, som kombinerar välresearchad populärvetenskap med reportage från några av världens varmaste platser där människor bor och hanterar extrem hetta.
Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.