2022-03-18 10:49Pressmeddelande

Årets fotograf – och årets samhällsreportage i bokform

Foto: Lisa MattissonFoto: Lisa Mattisson

Boken Det nya landet samlar de bästa av Expressens hyllade reportage från de senaste åren – texter som fångar de verkligt brännande frågorna inför årets valrörelse och vår gemensamma framtid. 
Några av bokens bilder, inklusive omslagsbilden, är tagna av Årets fotograf, Expressens Lisa Mattisson.

– Med Sverigereportagen åker vi till platser som förtjänar att berättas om, utan att exotiseras. Verkliga människor, verkliga problem. Jag känner mig som mest bekväm när jag får ta mig ut i verkligheten, bort från presskonferenser och tillrättalagda situationer. Jag strävar efter att komma så nära det går, utan filter. Det är svårt, och det är inte alltid det funkar. Men det är de berättelserna jag vill åt, säger Lisa Mattisson.

Expressens politik- och samhällschef Christofer Brask är bokens redaktör: Vi vill hjälpa vår publik att förstå Sverige i en tid av snabb förändring och polariserad debatt. Vi märker att det finns ett sug efter berättande samhällsjournalistik som inte ryggar för svåra, komplexa och ibland känsliga ämnen. Reportagen i den här boken är bra exempel på det.

Texterna i Det nya landet är skrivna av Expressen-stjärnorna Anna Gullberg, Johanna Karlsson, Federico Moreno, Helena Trus och Liza Alexandrova-Zorina och beskriver vårt lands utkanter; om Riksdagshuset i centrala Stockholm är demokratins hjärta är den verklighet som skildras här Sverige längst ut i kapillärerna.

Det handlar om klassklyftor, segregation och integration. Om centrum och periferi, sol och skugga. Om de gamla jobben som försvann och de nya med osäkrare villkor som ersatte dem. Om nya majoriteter och utsatta minoriteter.
Här möter vi polariseringen som drar isär stad och land, män och kvinnor, unga och gamla. Vi får syn på det skuggsamhälle som inverkar på hela samhällskroppen, på kriminalitetens konkreta konsekvenser i människors liv – och läsaren tvingas ställa sig obekväma frågor om själva demokratins framtid. 

Bokens förläggare Johan Wirfält: De senaste åren har Expressens samhälls- och politikredaktion både förnyat och fördjupat berättelsen om Sverige genom en rad mästerliga artiklar. I en tid där poddar och ljud-dokumentärer dominerar alltmer är den här boken det skrivna reportagets återkomst. 

_____________________________________

Det nya landet
Utgivning 2022-05-25
Recensionsdag 2022-06-08


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö