2023-09-26 12:37Pressmeddelande

Volante dubbelt nominerat till Guldörat

Volante dubbelt nominerad till Guldörat 2023.

Spotify Dok-poddarna Mörkt vatten och Templet i öknen, baserad på Olof Lundhs succébok, kan bli Årets avslöjande respektive Årets sport.

Igår offentliggjordes nomineringarna till radiobranschens stora pris Guldörat. Bland de nominerade finns inte mindre än två poddserier från Volante, båda producerade för Spotify Dok.

Mörkt vatten är som enda icke-SR-produktion nominerad till Årets avslöjande. I dokumentärserien, som gjorts i samarbete med Studio Olga, avslöjar KI-forskaren Mattias Öberg tillsammans med programledaren Axel Winqvist och reportern Izabella Rosengrenspelet bakom Sveriges största miljöskandal – spår som leder dem från lilla Kallinge i Blekinge över Atlanten till globala kemikaliejättar som i hemlighet vill styra vetenskapen – tillbaka till Öbergs eget lärosäte Karolinska Institutet.

Bland de nominerade till Årets sport finns Templet i öknen med Olof Lundh och reportern Lovisa Lamm Nordenskiöld. Poddserien, där sista avsnittet gjordes på plats i Doha under pågående fotbolls-VM, är producerad i samarbete med Banda och baserad på Lundhs bästsäljande bok om hur Qatar köpte världens största sport.

Johan Wirfält, förläggare och utvecklingsansvarig på Volante, är exekutiv producent för både Mörkt vatten och Templet i öknen:

– Det är fantastiskt när dokumentärer sätter ett sådant avtryck, både hos lyssnarna och i samhället i stort. Efter Mörkt vatten valde Högsta domstolen att ta upp Kallinge-fallet, och med Templet i öknen myntade Olof Lundh begreppet sporttvätt – något som redan fått en djup påverkan på svensk sportjournalistik. Det har verkligen varit ett lagarbete, och jag vill rikta ett stort tack till våra partners på Spotify Dok och teamen på Studio Olga respektive Banda – utan dem inga nomineringar!

Lyssna på Spotify Dok: Mörkt vatten här. 

Lyssna på Spotify Dok: Templet i öknen här.

Alla nomineringar till Guldörat här.


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält