2023-02-23 18:27Pressmeddelande

Fansen har talat: Templet i öknen är "Årets Sportjobb"

Olof Lundhs hyllade reportagebok Templet i öknen – Så köpte Qatar världens största sport har röstats fram till vinnare av Guldsköldens kategori "Årets Sportjobb". Guldskölden är Svenska Fans pris till bästa sportjournalistik och det är andra året i rad Olof Lundh tilldelas priset.  

Vinnarens kommentar:

– Jag blir givetvis både glad och stolt över att mitt arbete med en bok uppskattas. Det är också lite ödmjukande när man inser att en bok får ett genomslag som Templet i öknen fick inför och under VM i Qatar. Den var ett försök att nyansera, komplicera och gråa till den alltför svartvita bilden kring VM i Qatar, sporttvätt och hur vi gör med diktaturer i stort.

Templet i öknen blev mycket brett uppmärksammad när den kom ut (sporttvätt trendade som begrepp i oktober 2022 och korades väntat till nyordslistan). Boken följdes av både författarinläst ljudbok och en uppföljande Spotify Dok-podd med samma namn.
För boken nominerades Olof Lundh också till Stora Journalistpriset som Årets röst 2022. Guldskölden har hägrat även innan Olof Lundh blev vinnare första gången 2021: Han har varit nominerad till kategorierna årets sportjournalist, twittrare, krönikör och bloggare.

Andra utmärkelser:

- Sveriges Centralförening för Idrottens främjandes (SCIF) pris för ”Idrottslig kulturgestaltning” i samband med VM
- Årets sportjournalist i Sverige (Svenska sportjournalistförbundet)
- Per Wendel-priset till årets nyhetsreporter (Expressen)

Olof Lundh igen:

- Visst, det är jag som får priset, men jag hur många som gjort detta möjligt för mig. Från chefer och kollegor på TV4/Fotbollskanalen till gänget på Volante och många andra (familj, vänner, kollegor, tittare, läsare och lyssnare) som alla på olika sätt sett till att jag fått andra intryck, perspektiv, stöd och hållit mig på tå.

 


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält