2022-05-11 08:02Pressmeddelande

Olof Lundh självkritisk i ny bok om hur Qatar köpte fotbolls-VM

Den globala fotbollen är världens största arena för sportswashing – ett sätt för diktatorer att tvätta sin image ren. Olof Lundh har länge bevakat spelet utanför planen, men i kommande boken Templet i öknen tycker han ändå inte att det räcker.

I november och december 2022 spelas fotbolls-VM i en diktatur utan mänskliga rättigheter – men där pengarna, oljan och naturgasen flödar. Hur hamnade vi där? I Templet i öknen tar Olof Lundh med oss in i den globala fotbollens slutna rum, en värld av mutor och maktspel. Det är samtidigt berättelsen om Qatar, en ökenflisa vid Persiska viken där eliten lever som kungar och gästarbetare dör medan de bygger palats i sanden.

– Det här handlar om mer än bara VM i fotboll. Jag försöker visa hur "sportswashing" fungerar, med diktatorer som inte nöjer sig med makt och rikedomar. De vill bli respekterade också. Så de tvättar sin image genom att utnyttja världens största klubblag som Barcelona och PSG, säger Olof Lundh.

Som sportjournalist har Olof Lundh alltmer intresserat sig för det som sker utanför fotbollsplanen. I Templet i öknen skildrar han maktspelet inom Fifa, Uefa och i Svenska Fotbollförbundet, hur klubbar som Paris SG, Manchester City och Barcelona utnyttjats av andra intressen – och okända detaljer om spelet bakom kulisserna.

– När jag började titta tillbaka och pussla ihop händelser insåg jag plötsligt saker som jag inte förstått tidigare. När man är mitt i något är det svårt att se mönstret. Qatars strategi blev så mycket tydligare. Det gick år då fotbollsvärlden och alla vi runtomkring inte förstod till fullo vad som pågick, säger Olof Lundh.

Olof Lundh är kritisk mot sin egen och andra sportjournalisters rapportering.

– Samtidigt är Olof en reporter som faktiskt ställt de kritiska frågorna. Hans intervju med Qatars VM-chef känns redan som en modern klassiker, kanske för att den typen av ansvarsutkrävande är så ovanligt inom dagens sportjournalistik, säger Johan Wirfält, förläggare på Volante.

Templet i öknen – så köpte Qatar världens största sport kommer i september på Volante.


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält