2023-05-03 11:48Nyheter

Efter poddsuccén – Kallingemålet tas upp i HD

Mattias Öberg, toxikolog och expert i poddserien Mörkt vatten

Poddserien Mörkt vatten från Volante och Studio Olga har blivit en av vårens mest uppmärksammade dokumentärer på Spotify, och satt nytt ljus på giftskandalen i Kallinge. Idag meddelade Högsta domstolen att målet tas upp för prövning.

När KI-docenten Mattias Öberg som en svensk Erin Brockovich engagerar sig i Sveriges största miljöskandal, avslöjas dolda kopplingar mellan amerikansk kemindustri och svenska forskare. Programledaren Axel Winqvist och reportern Izabella Rosengren berättar i Spotify Dok: Mörkt vatten en historia om mörkläggning och hemliga dokument – och om människorna i Kallinge som kämpar för rättvisa efter att deras dricksvatten förgiftats med PFAS.

– Att Högsta domstolen nu tar upp fallet visar att Kallingemålet är principiellt mycket viktigt. Det kan inte vara okej att exponera konsumenter för kemikalier som ökar risken för sjukdomar i framtiden. Den medicinska forskningen och juridiken behöver jämkas samman bättre. För Kallingeborna fortsätter kampen, och idag är vi många som är gläds åt att de lyckats nå Högsta domstolen, säger Mattias Öberg.

– Tack vare forskare som Mattias och de boende i Kallinge som vägrat ge upp, kan den här typen av skandaler ändå leda till något positivt. Den historia som berättas i Mörkt vatten är bokstavligt talat livsviktig, säger Johan Wirfält, förläggare och exekutiv producent på Volante.

Mörkt vatten är producerad av Studio Olga i samarbete med Volante, och finns i fyra delar på Spotify Dok.

 


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält