2023-03-23 08:46Pressmeddelande

Ny podd-dokumentär avslöjar spelet bakom Sveriges största miljöskandal

När han kallas som expertvittne om förgiftat dricksvatten inser KI-forskaren Mattias Öberg att fallet är mycket större än en kommunskandal. Spåren leder från en svensk bruksort till globala kemikaliejättar som i hemlighet vill styra vetenskapen – och Öbergs eget lärosäte Karolinska Institutet. Spotify Dok: Mörkt vatten, med premiär 30 mars, är en ny dokumentärserie i samarbete mellan Volante och Studio Olga.

Mörkt vatten börjar i den lilla orten Kallinge i Blekinge, där befolkningen kämpar för rättvisa sedan deras dricksvatten förgiftats av det cancerframkallande ämnet PFAS. Seriens huvudperson Mattias Öberg är en av Sveriges främsta toxikologer, och har tidigare gjort podden Riskzonen med Emma Frans. I Mörkt vatten tar han med lyssnaren på en vindlande, Wind of Change-liknande resa där vi möter nedtystade svenska forskningspionjärer, ljusskygga lobbyister, amerikanska stjärnadvokater, vanligt folk som söker svar – och Olof Palme.

Programledare är Studio Olgas Axel Winqvist, aktuell bland annat med podden Jakten på Bo Balderson, och reporter är Izabella Rosengren, vetenskapsjournalist och författare till boken Hetta – Om människan i en varmare värld (Volante, 2022). För den specialskrivna musiken till Mörkt vatten står Joakim Åhlund, rocklegend, demonproducent och nav i banden Les Big Byrd och Teddybears.

Parallellt med podden skriver Mattias Öberg en fördjupande bok om ämnet, som ska ges ut av Volante längre fram.

Det här är en berättelse om människor som söker upprättelse mot överheten, en svensk Erin Brockovich-historia som samtidigt avslöjar ett större systemfel. Mörkt vatten visar hur viktigt det är att vi lyssnar på vetenskapen – och vad som kan hända när forskares varningar ignoreras. Vi ska vara glada att vi har blodhundar som Mattias Öberg, säger Johan Wirfält, förläggare på Volante och exekutiv producent för Mörkt vatten tillsammans med Mathilda von Essen och Patrick Stanelius på Studio Olga och David Lillemägi på Spotify.

Spotify Dok: Mörkt vatten sänds i fyra delar med premiär den 30 mars.
Förhandslyssning och intervjubokning: Joacim Börjesson, Jung Relations. 


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält