2021-11-08 14:00Pressmeddelande

Efterlängtad återutgivning: Martin Hägglunds debutbok Kronofobi

Vårt enda liv fick den hyllade filosofen och Yale-professorn Martin Hägglund att utnämnas till en av de främsta tänkarna i världen. Nu ger bokförlaget Volante ut hans debutbok Kronofobi i nyutgåva. Boken skrev Martin Hägglund när han bara var i tjugoårsåldern. I denna nyutgåva ingår också som fristående essä Hägglunds uppskattade Sommar i P1 från 2020, en utmärkt introduktion till hela hans filosofiska värld.

I centrum för debuten Kronofobi står ett för Hägglundläsaren välbekant begär efter att hålla kvar vid det ändliga, att minnas det som alltid kan glömmas bort.

I Kronofobi utforskar Martin Hägglund det han kallar vårt ”kronofobiska” begär genom läsningar av författarna Gunnar Björling, Katarina Frostenson och Vladimir Nabokov. I bokens andra del utmanar han klassiska filosofiska frågeställningar om tidens väsen genom att utveckla tidsanalysen i en studie av Jacques Derridas dekonstruktion, som förankras via kritiska läsningar av framförallt Augustinus, Husserl, Freud och Levinas.

Om nyutgåvan säger Martin Hägglund själv från hemmet i New York:

- Det känns fantastiskt att få ge ut min debutbok på nytt tillsammans med mitt Sommarprogram. Responsen från lyssnare har varit djupt inspirerande och många har att att programmet ska finnas i bokform. Det gläder mig att mitt Sommar nu kan läsas i egen rätt och samtidigt leda läsare in i min första bok, som har utgjort en viktig grund för mitt skrivande och tänkande under två decennier.

Ur Sommarprogrammet:

”Jag vet att det är i ögonblicken som allting kan vara och allting kan gå förlorat. Så länge tiden ännu finns och vår omsorg kan göra tillvaron synlig. Så länge världen ännu lyser och innan allting upphör.”

Sagt om Vårt enda liv:

”Detta är en verkligt stor bok. Den är också fantastiskt underhållande.”
Sverker Sörlin, Dagens Nyheter

”Årets bok”
Karin Pettersson, Aftonbladet

”Det finns böcker som landar mitt i tiden. Och så finns det böcker som är sin tid. Martin Hägglunds världssuccé Vårt enda liv tillhör den senare kategorin … ”
Björn Wiman, Dagens Nyheter

”Den sekulära tro han bekänner sig till, där inget efter döden väntar, driver fram en aktivistisk hållning till detta liv. Sätt den i händerna på världens 18-åringar!”
Göran Greider, ETC

”Vårt enda liv är en bok som inger hopp … eller för att låna från det amerikanska språket … den är mind-blowing. Årets bok för min del. Läs!”
Mikael R Karlsson, Borås Tidning

”Finast är utan tvekan läsningen av Knausgårds ”Min kamp”-svit – vissa meningar är här så krispigt vackra i sin enkelhet att de lyser. Det är storslagen läsning.”
Viola Bao, Dagens Nyheter


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö