2020-11-26 06:30Pressmeddelande

Martin Hägglund tilldelas Hedeniuspriset 2020

Filosofen, litteraturvetaren och författaren Martin Hägglund, vars bok Vårt enda liv: Sekulär tro och andlig frihet nyligen utkommit på svenska och rönt stor uppmärksamhet och uppskattning, tilldelas nu 2020 års Hedeniuspris av Förbundet Humanisterna.

Motivationen lyder:

Martin Hägglund tilldelas årets Hedeniuspris för sina skrifter och föreläsningar som är djupt humanistiska och understryker betydelsen av demokrati. Han binder samman livets mening med en sekulär tro. En tro som utgörs av en dimension mellan oss och andra människor, här och nu. Han belyser hur människans förgänglighet är grunden till den mening som vi skapar i vår relation med andra. Vi värnar om våra liv och andras för att de är ändliga. Under vår begränsade tid har vi friheten att välja och ifrågasätta hur vårt liv ska levas. Med detta följer även ett personligt ansvar eftersom det är vi, snarare än en högre makt, som bedömer våra egna och andras handlingar. Martin inspirerar oss att göra det bästa med det enda liv vi har.

Själv hälsar Hägglund från hemmet i New York att "det känns mycket glädjande och hedrande att tilldelas Hedenius-priset". Han sällar han sig nu till en rad pristagare med namn som Hans Alfredson, Elisabeth Ohlson Wallin, Lena Andersson, Niklas Orrenius, P C Jersild, Barbro Westerholm, Taslima Nasrin och Ulf Danielsson.

Efter det stora intresse som boken väckt, arbetar Martin Hägglund nu med en läsguide till Vårt enda liv, som bland annat kommer att innehålla hela texten till det älskade sommarprogrammet från i somras, samt ingångar och frågeställningar för studiecirklar och egenstudier kring stoffet i boken. Volante planerar för utgivning i mars 2021.


Ämnen: Boknyhet

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg