2020-09-14 10:26Nyheter

The Economist hyllar Johan Norbergs nya storverk

Idéhistorikern, dokumentärfilmaren och debattören Johan Norberg är i dagarna aktuell med boken Öppen/Sluten: Hur människan skapar och förstör framsteg, på engelska Open: The Story of Human Progress

"Jag har velat skriva om historien. Jag måste erkänna att jag har haft fel tidigare. Historieutvecklingen är inte så rak som jag tidigare kan ha sagt i olika sammanhang, utan betydligt mer krokig och dramatisk", säger Johan Norberg själv om arbetet med boken.
Utgivningen på svenska och engelska är i det närmaste simultan, och några reaktioner från den anglosaxiska världen har redan dykt upp. 

“Open is clear, colourful and convincing, marshalling evidence from a range of eras and civilisations. /.../ Human history, in Mr Norberg’s telling, is a cacophony of drawbridges being lowered and then raised. /.../ The author is often amusing as well as illuminating."
The Economist

”Johan Norbergs utmärkta bok visar, med hundratals exempel, hur öppenheten har varit nyckeln till vår arts framsteg i över 10 000 år – och att den är hemligheten bakom fred och framgångar i vår tid.” 
– Matt Ridley

Ingen enskild person eller isolerat samhälle har tillräcklig kunskap och visdom att på egen hand lösa civilisationens stora utmaningar. Johan Norberg påminner oss klarsynt och elegant om att öppenhet och utbyte av varor och idéer med andra är vår enda väg till välmående. 
– Steven Pinker

I Sverige har hittills Bibliotekstjänst kommit med ett strålande omdöme: "Norberg sveper över stora historiska och geografiska perspektiv, lite i samma tradition som Yuval Noah Harari eller Malcolm Gladwell. Det är välskrivet, fullt av lärdom och intellektuellt stimulerande".

Öppen/Sluten: Hur människan skapar och förstör framsteg finns till försäljning från 15:e september. Recensionsdag är 25:e september. Förra boken Framsteg har publicerats på 25 marknader.

Här finns ett smakprov ur boken att läsa: "De lärdas republik och restaureringen av Babels torn".
Själv kommenterar Norberg färgrikedomen i skildringen så här: "Framför allt har det varit kul att gräva fram och berätta alla olika små historier, som sedan väver ihop helheten."
Läs mer om boken här


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg