2020-08-18 11:26Pressmeddelande

Ny bok av Johan Norberg släpps samtidigt på svenska och engelska

Idéhistorikern Johan Norberg är aktuell september 2020 med boken Öppen/Sluten - Hur människan skapar och förstör framstegIdéhistorikern Johan Norberg är aktuell september 2020 med boken Öppen/Sluten - Hur människan skapar och förstör framsteg

Efter den internationella framgången med Framsteg – översatt till 25 språk och med på årets bok-listorna hos The Economist och The Guardian – har Johan Norberg givit sig på sitt hittills mest ambitiösa bokprojekt.

"Äntligen har Johan Norberg skrivit den underhållande historiebok som man har kunnat ana så länge. Han är full av anekdoter från förr, men knyter dem elegant till en studie mänsklighetens natur och samtiden. Det här är utan tvivel en bok som kommer bygga vidare på Norbergs internationella framgång", säger Tobias Nielsén, förlagschef för Volante. 

Norberg sällar sig till en klassisk, anglosaxisk berättartradition, ger oss en tankeväckande bild av framstegens historia och undersöker den eviga striden mellan öppenhet och slutenhet. Vad dödade neandertalarna? Bär alla vägar till Rom? Varför rostade det amerikanska rostbältet?

Genom människans historia har tider av öppna utbyten mellan kulturer och samhällen alltid följts av slutenhet. Följderna har varit omvälvande.

Varför upprepar vi hela tiden detta mönster? Och vad borde vi en gång för alla lära oss av öppenhetens kluvna historia? Öppen/Sluten är en vindlande historisk odyssé om människans djupaste dubbelnatur, om evolution och civilisation, om tribalister och världsöppnare, någonstansare och varsomhelstare.

Från stenålderns jägar-samlarsamhällen via de stora civilisationerna till dagens amerikansk-kinesiska relationer, berättar Johan Norberg om vår eviga längtan efter samarbete och tillhörighet – och våra inneboende destruktiva krafter.

Boken kommer samtidigt ut på engelska under titeln Open: The Story of Human Progress.

Ingen enskild person eller isolerat samhälle har tillräcklig kunskap och visdom att på egen hand lösa civilisationens stora utmaningar. Johan Norberg påminner oss klarsynt och elegant om att öppenhet och utbyte av varor och idéer med andra är vår enda väg till välmående. – Steven Pinker

_____________________________________________________

UTGIVNING
15 september 2020, recensionsdag 25 september 2020

ISBN
978-91-89043-50-3

ÖVERSÄTTNING
Ulrika Junker Miranda


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg