2020-04-15 10:05Nyheter

JOHAN NORBERG: ÄR VIRUSET MITT FEL?

I sin nya, snabbskrivna bok VIRUSET OCH VÄRLDEN frågar sig Johan Norberg om det är nu som globaliseringen dör.

”Många skyller förekomsten av pandemin på just den globalisering som jag i så många sammanhang har argumenterat för. Visar krisen att vi har gjort oss alltför beroende av omvärlden? Kan vi inte ha öppenhet utan att också släppa in dödsbringande mikrober? Gör globaliseringen oss sjuka?”
Författaren och idéhistorikern Johan Norberg, vars senaste bok FRAMSTEG utsågs till "årets bok" i bland annat The Economist och The Guardian, har i mer än tjugo år argumenterat för globaliseringen.

Tanken på den nya korta boken, som släpps som ljudbok och ebok 17 april, och som släpps fyra månader innan hans egentliga uppföljare ÖPPEN/SLUTEN kommer, väcktes då Johan Norberg fastnade i USA. Donald Trump hade just utlyst karantänstillstånd för USA, samtidigt som Johan Norberg landade för att arbeta med de dokumentärfilmer som han gör för amerikansk tv.


I sin bok jämför Norberg coronavirusets utbredning med tidigare pandemier och hur de har förändrat världen. Han pekar på risker, men framför allt undersöker han frågan om vi nu ser ett slut på globaliseringen. Han gör det med hjälp av både Ingmar Bergmans arbetsbok från inspelningen av Det sjunde inseglet, Albert Camus Pesten och genom en högst aktuell politisk utblick.

VIRUSET OCH VÄRLDEN ges ut av Volante förlag.


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg