2020-11-24 14:59Pressmeddelande

Volante och Tom Tits Experiment genomför unika ”experiment-along”

Volante Knopp och Tom Tits Experiment bjuder in till en ny digital barnbokssatsning som överbryggar gränsen mellan litteratur och naturvetenskap – och öppnar Tom Tits dörrar för hela Sverige.
 
Tom Tits Experiment är Sveriges första och största science center. Nu genomför de tillsammans med Volante Knopp en satsning på digitala ”experiment-alongs”, där högläsning ur Dr. Seuss böcker varvas med demonstrationer av experiment – som alla kan följa med i hemifrån.

Tiffany Alnefelt, pedagog och programutvecklare på Tom Tits Experiment, leder experimenten. Skådespelaren Fredde Granberg läser högt ur böckerna.

Tiffany Alnefelt säger: ”Vi är så himla glada över att kunna erbjuda en rolig och engagerande upplevelse kopplad till dessa fantastiska böcker via internet! Vi ser fram emot att tillsammans med Volante förlag lansera en serie av digitala ’experiment-alongs’ för barn och deras vuxna.
 
Elina Lindström, redaktör och barnboksansvarig på Volante, säger: ”Vi skulle inte kunna önska oss en bättre samarbetspartner för Volante Knopp. Inga förkroppsligar ’klokt och roligt’ som Tom Tits. Att Tiffany växt upp med Dr. Seuss böcker och ser spännande sätt att knyta dessa fantastiska berättelser till praktiska experiment är en fantastisk bonus.

Att koppla samman skönlitteratur med praktisk vetenskap är ett erkänt bra sätt att engagera barn i vetenskapligt tänkande. Cecilia Axell, fil.dr. i teknikens didaktik och författare till Upptäck tekniken i barnlitteraturen, säger om projektet:
Genom skönlitteraturen kan teknik och naturvetenskapliga fenomen presenteras i ett meningsfullt sammanhang. Berättelser fungerar därför väldigt bra som utgångspunkt för mer praktiska aktiviteter i teknik och naturvetenskap. Berättelser öppnar dessutom upp för diskussioner om teknik och naturvetenskap och kan därmed bidra till att barnen breddar sina perspektiv samt utvecklar sitt kritiska tänkande.
 
Tom Tits verksamhet har påverkats i hög grad av den pågående pandemin, men de fysiska begränsningarna har öppnat nya digitala dörrar. Alnefelt säger: ”På Tom Tits Experiment får man en väldigt ’hands-on’ upplevelse när man experimenterar på science centret. Sen kom Covid-19 och helt plötsligt skulle allting vara så ’hands-off’ som möjligt. Vi har fått tänka om och tänka nytt.

Inte mindre än tre härliga Dr. Seuss-evenemang med Tom Tits – utan geografisk begränsning! Det fantastiska Tom Tits-huset längtar vi alla efter att få uppleva igen, men vilken ynnest att delta i verksamheten oavsett var man befinner sig. (Och vilken perfekt matchning av knasiga och lärorika världar: Tom Tits och Dr. Seuss!)” säger marknadsansvariga Matilda Berg, Volante.
 
________________________________
 
Högläsning och Experiment-along med Tom Tits Experiment!
Aktiviteterna är rekommenderade för barn mellan 3-6 år men alla är välkomna.

3 december kl 18.00 Loraxen
Experiment: Hjälp ett frö! (Material: tidningspapper, jord, frön)
En grönskande dal har förvandlats till ett förorenat ruinlandskap, eftersom ingen lyssnade på Loraxen – som talar för träden. Bara ett enda frö kan rädda dalen, och bara en enda person: du!

12 december kl 10.30 Horton hör en vemling
Experiment: Skydda ett ägg! (Material: hårdkokta ägg, tejp, blandade återvinningsmaterial)
Elefanten Horton är den enda med öron stora nog att höra de pyttesmå vemlingarna som bor på ett dammkorn. Men hur ska han kunna skydda dem när ingen tror på att de finns?

15 december kl 18.00 Grinchen – Julen är stulen
Experiment: Bygg en släde och slädbacke! (Material: äggkartong, platt kartong, böcker, tejp, aluminiumfolie, tyg, något som kan åka i släden (till exempel kulor, muttrar, eller små leksaker).
Grinchen hatar julen, så mycket att han stjäl alla vemlingarnas julmat, julklappar och julpynt! Men när han har släpat allt upp på en bergstopp och plötsligt ändrar sig – hur ska han ta sig ner?
 
Mer information och anmälningsformulär finns här.


Ämnen: Boknyhet

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg