2021-12-02 10:09Pressmeddelande

Vårens utgivning på Volante

Volante presenterar nu en stark vårutgivning med brännande ämnen, nya rön och goda berättare. Flera av våra internationella (och i några fall Nobel-prisbelönade) författare besöker Stockholm. Information om hela utgivningen finns samlad här.

Biokemisten Sir Paul Nurse utkommer med boken Vad är liv? Biologins hemligheter i fem kapitel och besöker i samband med utgivningen Stockholm 21-23 januari. På välflytande prosa lyckas han som få på hans nivå skildra de mest basala livsfunktionerna så att man både förstår och fascineras.

I mars kommer Kvinnors styrka. Vad jag lärt mig av kampen på det sexuella våldets frontlinje av fredspristagaren Dr Denis Mukwege. Även här hoppas vi på besök av författaren, vars gärning och ödmjuka hållning skapat en stor och lojal beundrarskara.
Den svenska utgåvan får också ett specialskrivet förord av Magda Gad, som redan 2013 besökte och intervjuade honom i östra Kongo.

SVT-journalisten Johan Wicklén bokdebuterar i april med reportaget Vi ger oss aldrig. Historien om hur Sverige förlorade kampen mot knarket, det mest heltäckande som skrivits om svensk narkotikapolitik, men också en uppgörelse med vår självbild. Wicklén följer några centrala aktörer i branschen och reportaget tydliggör den centrala roll världens mest populära illegala drog, cannabis, spelat för narkotikapolitikens utveckling och hur den blivit motorn i de blodiga kriminella konflikter som numera är vardag i Sverige.

Filosofiprofessor Jonna Bornemark utkommer i mars med boken Jag är himmel och hav, nyskapande inte bara i sitt ämnesval -- en filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser -- men också i sin utformning, som utgörs av filosofisk sakprosa men också lyrik, då ämnet kräver en annan språklig gestaltning. 

Biologiprofessorn Dave Goulson har ägnat sitt liv åt att studera insekter. Han har kommit att bli en favorit bland bokläsare med en serie älskade böcker om humlor och andra insekter och det fascinerande livet i naturen alldeles runt knuten. I Tyst jord (mars) använder han all sin berättarkunskap för att lyfta ett nattsvart framtidsscenario. Men alla hans läsare kommer att känna igen sig i kärleken till insekterna, blicken för det vidunderliga i naturen och inte minst hoppet i vetskapen att vi alla kan göra skillnad. 

Livet runt knuten är i viss mån också ämnet för Göran Greiders essäbok Stugland. En berättelse om Sverige -- hyperaktuell i ett land som under pandemin såg fritidshuspriserna skjuta i höjden och som också tampas med sin ituslitna nationella självbild. Kanske borde svenska flaggan i själva verket vara faluröd med vita knutar? Utkommer i april.

Genom att kombinera den senaste forskningen inom psykologi och compassionfokuserad terapi med yogatraditionens grundläggande visdomar, visar psykologen och forskaren Christina Andersson och yogaläraren Sara Granström Powiecki varför yogan är en sådan effektiv väg till hållbar personlig utveckling och helhetshälsa -- i boken Yogahjärnan (januari).

Andning ingår självklart i Yogahjärnan-konceptet, och är också ämnet för James Nestors populärvetenskapliga världsomspännande reportagejakt på Det perfekta andetaget. Genom att förena antik medicinsk kunskap med de senaste forskningsresultaten inom allt från pulmonologi till psykologi, biokemi och fysiologi, ställer James Nestor allt vi trodde oss veta om andning på ända. Vi hoppas att få träffa honom i maj, men boken kommer redan i januari.

Utgivningen presenteras närmare under en pressfrukost i Gamla stan den 14:e januari. Välkommen att anmäla dig!


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö