2021-05-19 05:40Pressmeddelande

Nobelpristagare utkommer med visionär bok om livets grundstenar

Om livets hemligheter – i fem lättförståeliga men oupphörligt fascinerande kapitel – berättar Nobelpristagaren Sir Paul Nurse (medicin eller fysiologi, 2001) i boken Vad är liv, som Volante ger ut i augusti.

Här tar sig Nurse an den största frågan av alla, och hans sätt att besvara den är mer underhållande än det mesta i genren: En garanterad läsupplevelse för fans av till exempel Carlo Rovelli, Stephen Hawking och Max Tegmark.

Nurse utgår från fem centrala begrepp: Cellen, Genen, Evolutionen, Livet som kemi och Livet som information, och odyssén genom livets grundläggande steg leder fram till en omvälvande tanke om hur alla levande ting hänger samman – och hur vi kan förändra världen med denna vetenskap.

”En forskare med mer tyngd än Paul Nurse får man leta efter. Han är också en magnifik berättare. /…/ Jag lärde mig enormt mycket, och jag njöt i varje ögonblick under resans gång.” – Philip Pullman, författare

”En så gott som perfekt guide till det komplexa under som är livet.” – Bill Bryson, författare

”Hans bok är inte bara kunnig på grund av hans långa erfarenhet, den är också klok, visionär och personlig. Jag läste den i ett svep och kände mig upprymd efteråt, som om jag hade sprungit kilometervis – från författarens egen trädgård till cellens innersta, bakåt i tiden till våra avlägsna släktingar och vidare in i en hängiven, passionerad forskares laboratorium.” – Dava Sobel, författare

Sir Paul Nurse, född 1949, är biokemist och knuten till både Oxfords och Edinburghs universitet, samt sedan 1996 Director General för Imperial Cancer Research Fund och föreståndare för Cell Cycle Laboratory.
Han är gift och har två vuxna döttrar. Vid 57 års ålder upptäckte denne specialist på DNA och genetik att hans föräldrar inte var hans föräldrar, vilket han berättat om både i sin Nobelbiografi och i en intervju i The Guardian.

______________________________________________

Utkommer 12 augusti 2021
Recensionsdag 28 augusti 2021
ISBN 978-91-7965-050-6


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö