2022-02-15 06:50Pressmeddelande

Tyst vår – 60 år senare

Henrik Ekmans tummade exemplar av Tyst vår (60-tal?) kompletteras med Volantes klassikerutgåva från 2021.Henrik Ekmans tummade exemplar av Tyst vår (60-tal?) kompletteras med Volantes klassikerutgåva från 2021.

Hur kan böcker bidra till att bevara den biologiska mångfalden och rädda utrotningshotade djur, växter, svampar och insekter? Hur kan läsning inspirera oss till att lyckas bromsa temperaturhöjningen på jorden? 
I år är det 60 år sedan Rachel Carsons klassiker Tyst vår utkom; en bok som satte en ny standard, som gjorde skillnad och som idag åter finns tillgänglig i Volantes klassikerserie. Den aktualiseras ytterligare i och med en TV-sänd seminarieserie.

Nobelpristagaren Paul Nurse hör till dem som inspirerades av Carson i sitt yrkesval: "Boken var verkligen en väckarklocka, med mycket stor påverkan på många människor, inklusive mig själv"

Rachel Carson var en pionjär som förutspådde såväl artdöd som klimatkris, och i hennes efterföljd växer också en rik utgivning i samma anda fram. Under 2022 firas hennes gärning under vinjetten Tyst vår – 60 år senare  med seminarier och evenemang tillsammans med Naturhistoriska Riksmuseet och Utbildningsradion.
Volante genomför detta tillsammans med sina egna författare, såsom Elizabeth KolbertAnne Sverdrup-ThygesonIzabella Rosengren och Dave Goulson, men också med namn som Henrik Ekman (Naturen vi ärvde) och Patrik Svensson (Ålevangeliet).

I första avsnittet, som publiceras på UR Play redan 18:e februari, möter vi Elizabeth Kolbert, författare till boken Det sjätte utdöendet, forskaren Björn Helander, vars insatser bevarade havsörnsstammen i Sverige, samt forskningschefen och paleontologen Vivi Vajda, som reflekterar över utdöenden under planetens historia. 

Andra avsnittet spelas in samma dag som Dave Goulsons nya bok Tyst jord släpps i Sverige. En bok som författaren erkänner är en tydlig hommage till föregångaren Carson: "Det kanske är pretentiöst att använda titeln Tyst jord och inbjuda till jämförelser med Tyst vår – en bok som fick så enormt genomslag. Men jag tänker att båda böckerna föddes ur en djup oro över planetens tillstånd, och ur en önskan att förbättra det. Mitt angreppssätt är dock annorlunda, eftersom jag skriver om de många olika orsakerna till insektsdöden, inte bara bekämpningsmedel."

Programledare är vetenskapsjournalisterna och författarna Henrik Ekman och Karin Bojs. Föreläsningarna och samtalen, som också ger en unik inblick i aktuella forskningsprojekt på Naturhistoriska riksmuseet, kommer också att sändas på Kunskapskanalen inom ramverket UR Samtiden. Temat dyker även upp på Bokmässan i höst.

Medverkande i serien:
Forskningschef Vivi Vajda, forskaren Björn Helander, Nobelpristagaren Paul Nurse, vetenskapsjournalisterna och författarna Henrik Ekman och Karin Bojs, Augustprisvinnaren Patrik Svensson, biologerna och författarna Dave Goulson och Anne Sverdrup-Thygeson, författarna Pella Thiel och Izabella Rosengren. Fler namn tillkommer. 

Mer information här: volante.se/tystvar
Alla böcker i Volantes klassiker-serie hittar du här.


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö