2020-04-22 04:45Pressmeddelande

Välkommen på safari i närmiljön – bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar!

Professor Anne Sverdrup-Thygeson debuterar som barnboksförfattare med Insekternas hemligheter - Bland bärfisar, tvestjärtar och zombiebaggar

Professorn och författaren Anne Sverdrup-Thygeson, uppskattad sommarpratare, Skavlan-gäst och framförallt medryckande missionär för insektsvärlden, debuterar nu som barnboksförfattare. I sin bearbetning av hyllade Insekternas planet, med magiska illustrationer av Nina Marie Andersen, visar Anne Sverdrup-Thygeson upp en värld av insekter som är vackra, stolta, bisarra – och värda att skydda.

Att hon är en god pedagog förstår redan läsaren av vuxenboken (i dagarna aktuell med en pocketupplaga) men i barnboken Insekternas hemligheter tar hon berättarglädjen ett steg längre. Boken är därför lika bra att läsa högt för de yngre som för äldre barn att läsa själv – och inte minst att jobba med i förskola och skola upp till och med mellanstadiet.

Här finns skildringar av de fantastiska insekter som lever i Sverige, i våra bäckar, sjöar, skogar, hagar och hus. Annes hjärtefråga är biologisk mångfald, och Insekternas hemligheter kan verkligen vägleda de yngsta i ämnet – och ute på upptäcktsfärden! Att värna den biologisk mångfalden kan kännas avlägset och abstrakt, särskilt om man bor i stadsmiljö. Kanske tänker man på pandor och tigrar, eller vargar djupt inne i skogen. Anne visar att vi alla är del av ett ekosystem, var vi än bor, och hur vårt land myllrar av fantastiska upptäckter om man bara stannar till och tittar lite närmre.

Förutom de mer hemtama insekterna får vi också läsa om de ovanligaste småkrypen i världen. En liten geting som gör nyckelpigor till zombier, en larv som dödar andra insekter genom att fisa på dem, skalbaggar som kan blinka och skalbaggar som har giftkanoner i rumpan. Insekter och småkryp kan vara coola, roliga och lite jobbiga, men läsaren lämnas framförallt med en insikt om att de är supernyttiga för oss människor – vi hade inte klarat oss utan dem.

_________________________________________________

ISBN 978-91-89043-36-7
Utgivning 2020-05-14


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.