2021-01-25 08:08Pressmeddelande

”Världens viktigaste bok” i första svenska utgåvan på 40 år

Hur skulle det vara att komma ur vintermörkret och kylan och möta en vår som är isande tyst? En vår utan fågelsång. Med denna bedrägligt enkla bild väckte marinbiologen och författaren Rachel Carson en hel världs medvetande om vad som höll på att hända med naturen och boken var en bärande del i den framgångsrika kampen att få bort bekämpningsmedlet DDT. Människan var på god väg att förgöra inte bara skadedjuren utan allt levande – inklusive oss själva.

Tyst vår från 1962 har kallats startskottet för den moderna miljörörelsen och en väckarklocka för hela världen. Rachel Carson var en verklig pionjär för att få människor att begripa att naturen – denna till synes outtömliga och ändlösa resurs – i allra högsta grad är sårbar för det vi gör med den. Med Tyst vår blev hon den första att verkligen öppna allmänhetens ögon för att tekniska framsteg ger oss kraften att inte bara tygla naturen utan också att förstöra den. Hon har varit en inspiratör för hela den moderna miljörörelsen, och det är förstås ingen tillfällighet att Rachel Carson-priset senast delades ut till svenska klimataktivisten Greta Thunberg.

Tyst vår är en populärvetenskaplig klassiker i alla bemärkelser.

Mattias Pettersson, förläggande redaktör:
– Margaret Atwood har framhållit något så enkelt men helt centralt i Rachel Carsons geni, nämligen att hon verkligen förstod detta att om du inte älskar något, kommer du inte att göra något för att rädda det. När Carson skrev Tyst vår var hon redan en uppburen författare av naturskildringar och hennes kärlek till naturen smittade verkligen av sig – inte minst genom den genialt tankeväckande titeln.

– Och så kan man ju inte undgå att drabbas av den grymma ironin: när hon skrev det som kom att bli hennes mest kända bok var hon svårt märkt av den cancer som tog hennes liv. Ett cancerfall som kunde ha varit ett exempel i Tyst vår. I slutändan förgiftar vi oss själva när vi förgiftar naturen – eller som nu håller på att ta död på oss själva när vi värmer upp planeten. Men Carson dolde sin sjukdom när hon skrev boken, för att inte bli beskylld för hysterisk partiskhet av kemiföretagen.

Tyst vår ges nu ut på svenska för första gången sedan 1979, i Roland Adlerberths fina översättning. Den ingår i serien Volante klassiker i formgivning av Nina Ulmaja.

___________________________________________

ISBN 978-91-7965-097-1
Utgivning 2021-03-15
Recensionsdag 2021-03-30

 


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg

Relaterad media