2022-02-01 06:30Pressmeddelande

Det är inte för sent

Insekterna är helt avgörande för allt liv på jorden. Utan dem kommer världen som vi känner den och är beroende av den inte att fungera längre.
För att verkligen nå ut med det budskapet använder den brittiske biologen och författaren Dave Goulson all sin erfarenhet och berättarkunskap på ett nattsvart framtidsscenario i den dystopiska inledningen av nya boken Tyst jord.

Dave Goulson har utnämnts till en av världens 50 största hjältar av BBC Wildlife Magazine för sina bevarandebiologiska insatser. Alla som läst och älskat hans tidigare böcker om humlor och andra insekter och livet i den lagom tuktade täppan kommer att känna igen sig i kärleken till insekterna och blicken för det vidunderliga i naturens många märkvärdiga små sexbenta karaktärer.

Dave Goulson: "Den här boken är allvarligare än mina tidigare, men jag hoppas att den också är underhållande och hoppingivande. Några av de fakta jag redovisar är oroande, rentav deprimerande, men det är inte för sent (inte än!). Jag kände att den här boken behövde skrivas, med förhoppningen att den kan bidra till en positiv förändring."

Tyst jord (ja, titeln är förstås en hommage till klassikern Tyst vår av den litterära biologen Rachel Carson) är lika delar kärleksförklaring till insekter, elegi över en värld på väg att förloras och stridslystet manifest för en grönare planet. Dave Goulson vill få med oss alla i kampen: från politikerna och företagarna till var och en av oss som har en trädgård eller täppa:
"Det kanske är pretentiöst att använda titeln Tyst jord och inbjuda till jämförelser med Tyst vår – en bok som fick så enormt genomslag. Men jag tänker att båda böckerna föddes ur en djup oro över planetens tillstånd, och ur en önskan att förbättra det. Mitt angreppssätt är dock annorlunda, eftersom jag skriver om de många olika orsakerna till insektsdöden, inte bara bekämpningsmedel."

Det är knappt om tid – men med vår hjälp har världens insekter en chans att hämta sig. Steg för steg och med gemensamma krafter är den till synes gigantiska utmaningen faktiskt lättare att klara av än man kan tro. Och det finns ingen tryggare guide på vägen än insektsfantasten Dave Goulson.

_____________________________________________

Dave Goulson är professor i biologi vid University of Sussex. Han har alltid varit besatt av naturen – från barndomens insekts- och växtsamlande till vuxenlivets banbrytande forskning om humlans hemligheter och envisa kamp för artens överlevnad. Goulson är grundare av Bumblebee Conservation Trust, en organisation som jobbar för humlans miljö och överlevnad. Han har skrivit flera högt uppskattade böcker om insekterna och hur viktiga de är för oss.

Tyst jord – Insekternas framtid är också vår
Utgivning 2022-03-31
Recensionsdag 2022-04-14
Översättare Bitte Wallin

Tidigare utgivning:
Galen i humlor (2015)
Galen i insekter (2016)
Den stora humleresan (2018)
Den vilda trädgården (2020)

 


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö