2023-10-24 16:30Pressmeddelande

Två böcker från Volante belönas av Svensk Bokkonst

Två prisbelönta böcker från Volante

Av totalt 25 böcker ur 2022 års totala svenska bokproduktion är det två ur Volantes utgivning som belönas med Svensk Bokkonsts diplom för ”föredömligt producerade böcker”.

Halima om de sina är konstnären och filmmakaren Salad Hilowles debutbok, där text och bild möts i något som är lika mycket konstverk som dokument. Berättad ur en somalisk kvinnas perspektiv gestaltar den samtidigt en större somalisvensk och allmänmänsklig erfarenhet i en berättelse om den lilla människan i stora världen, om skogen, naturen, mellanstora städer – och om somalier i Sverige. Boken har arbetats fram i ett nära samarbete mellan författaren/konstnären Hilowle och formgivaren Oskar Laurin och bokens utgivning sammanföll med en fotoutställning på galleriet Issues i Stockholm.

"Det här är förstås ett kvitto på att Volante inte bara är Sveriges vassaste förlag när det kommer till tankeinnehållet i utgivningen. För oss är också böckernas form och fysiska utförande viktigt. Tillsammans med våra författare och de bästa formgivarna i branschen producerar vi böcker som helt enkelt gör avtryck på världen inifrån och ut" säger redaktionsansvarig Mattias Pettersson i en kommentar.

Stugland är Göran Greiders första bok på Volante, en essäbok om Sverige – sedd i falurött – som spårar drömmen om stugan till det tidiga 1900-talets nationalromantik och spirande välfärdsstat. Boken är samtidigt en landsbygdsmemoar och en vindlande essä som rör sig mellan August Strindberg och Elsie Johansson, slagghögar i Falun och Thoreaus tjärn i Walden. 

Självklart skulle boken skrudas i just falurött, menar förläggare Johan Wirfält: "Många av bokens läsare har berättat att den faluröda stugväggen på Lukas Möllerstens omslag frammanar en nästan fysisk känsla hos dem. De känner doften av färg – och tänker på hur rödfärgen brukar färga av sig på händerna. Det senare är ju en av de tydligaste bilderna som Göran Greider skriver fram i boken också. Så när Göran sa att vi borde göra en specialupplaga, med handmålade omslag i rödfärg, var det bara att skicka ner honom i gillestugan och börja måla böcker!"

_____________________________________

Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder. Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Mattias Pettersson
Redaktionsansvarig
Mattias Pettersson
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält