2023-02-14 07:42Pressmeddelande

Salad Hilowles debutbok nominerad till Årets fotobok

Bland de nominerade till årets Fotobokspris finns konstnären Salad Hilowles hyllade Halima om de sina, en unik skildring av den somaliska diasporan i Sverige och en mormors erfarenheter och livsval.

Halima om de sina handlar om att längta hem, längta till en svunnen tid men ändå känna att man skapat nytt hem med sina nära och kära. Det är mitt sätt att berätta om likheten mellan Ålidhem och Mogadishu, genom min mormors historia.

Så beskriver konstnären och filmmakaren Salad Hilowle sin debutbok, där text och bild möts i något som är lika mycket konstverk som dokument. Den prestigefulla nomineringen till Årets fotobok kommenterar han med ett glädjeutrop:

Det känns overkligt! Att bara bli nominerad är en vinst för denna typ av berättelse och för somalisvenskar generellt. Men allt detta vore inte möjligt utan alla involverade i boken.

I juryn för Svenska Fotobokspriset 2023 sitter Joanna Helander, Maryam Fanni, Åke Ericson, Annika Liljengren och Annika Elisabeth von Hausswolff. Svenska Fotobokspriset uppmärksammar fotografi i bokform och delas årligen ut av Fotoförfattarna inom SFF.

Halima om de sina är ett nysvenskt historiedokument, skrivet och berättat med en till synes osannolik men likväl självklar röst. /…/ Den borde vara obligatoriskt studiematerial” Dick Harrison, SvD

Halima om de sina gör världen lite bättre. Du kommer att älska Halima som om hon vore en närstående.” Bodil Juggas, Arbetarbladet


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält