2023-12-05 12:04Pressmeddelande

HD ger Kallingeborna rätt efter avslöjande i prisad podd

Mattias Öberg, toxikolog, medverkar i Mörkt vatten

Idag meddelade Högsta domstolen att man ger de boende i Kallinge rätt. Domen kommer efter att forskaren Mattias Öberg i hyllade Spotifydokumentären Mörkt vatten från Volante och Studio Olga gjort nya avslöjanden om Sveriges största miljöskandal.

I Spotify Dok: Mörkt vatten, som tidigare i år belönades med Guldörat för Årets avslöjande, får vi följa spelet bakom det förgiftade vattnet och Kallingebornas David mot Goliat-kamp för rättvisa. Programledaren Axel Winqvist och reportern Izabella Rosengren berättar en true crime-historia där toxikologen Mattias Öberg, likt en svensk Erin Brockovich, engagerar sig i fallet och avslöjar dolda kopplingar mellan amerikansk kemindustri och svensk forskarelit.

Mattias Öberg skriver en bok om Kallingemålet och PFAS-giftets okända historia, som ges ut på Volante vintern 2024. Mörkt vatten är producerad av Volante i samarbete med Studio Olga.

– Domen är ett historiskt beslut, och ett nytt kapitel i svensk skadeståndsrätt. Juridiken och medicinen har nu kommit närmare varandra, och det får stor betydelse framåt. Vi lever i ett PFAS-beroende som de flesta inte känner till, säger Mattias Öberg, docent på Karolinska Institutet.

Kallingebornas kamp, och den ansvarsflykt och ibland rena korruption som Mattias blottade i dokumentären, avslöjade ett systemfel. Men rättvisan vinner till slut, säger Johan Wirfält, förläggare och exekutiv producent på Volante.Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält