2023-10-19 10:01Pressmeddelande

Historiskt när poddboken Mörkt vatten vinner Guldörat

Spotify Dok: Mörkt vatten utsedd till Årets avslöjande

Dokumentären Mörkt vatten, som Volante producerat i samarbete med Studio Olga för Spotify Dok, vann igår Årets avslöjande på Guldörat. Det är första gången som ett förlag och en poddbok vinner det prestigefyllda ljudpriset – och första gången som någon annan än Sveriges Radio tar hem kategorin Årets avslöjande.
 
Mörkt vatten är en dokumentär i fyra delar, baserad på en kommande Volante-bok av forskaren och toxikologen Mattias Öberg. Under våren blev podden en av vårens stora lyssnarsuccéer på Spotify, och kastade nytt ljus på vattenskandalen i den lilla orten Kallinge i Blekinge. Kort efter att sista avsnittet sändes, meddelade Högsta domstolen att man kommer ta upp Kallingemålet till prövning.
 
På radio- och poddbranschens stora gala Guldörat igår, vann Mörkt vatten Årets avslöjande i konkurrens med fyra Sveriges radio-produktioner. Det är första gången som någon annan än SR tar hem Årets avslöjande – och första gången i Guldörats historia som ett förlag och en poddbok över huvud taget vinner priset.
Volante har i samarbete med Studio Olga producerat för Spotify.
Programledare är Mattias Öberg och Axel Winqvist, reporter Izabella Rosengren.
Producenter är Mathilda von Essen och Patrick Stanelius, musik av Joakim Åhlund.
Johan Wirfält på Volante och David Lillemägi på Spotify är exekutiva producenter.
– Historiskt, helt enkelt! För oss om förlag blir det här förstås en intäkt på att vi gjort rätt i vår satsning på poddar och granskande reportage. Men framför allt är det ett pris till vårt fantastiska team med Mattias Öberg, Axel Winqvist och Izabella Rosengren i spetsen. De har gjort ett makalöst jobb. Det här visar att kvalitet och den typ av påkostat ljudberättande som vi skapat i Mörkt vatten, där rocklegenden Jocke Åhlund skrivit musiken, verkligen gör skillnad. Jag hoppas att det här också gör att Kallingeborna, vars kamp vi berättar om i podden, kan känna en sorts upprättelse redan nu, säger Johan Wirfält, förläggare och utvecklingsansvarig på Volante.Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält