2022-11-17 05:24Pressmeddelande

Olof Lundh släpper Spotify Dok-podd om sporttvätt och Qatar-VM

I helgen är det avspark för skandalomsusade fotbolls-VM i Qatar. Idag, torsdag den 17 november, släpper Spotify Dok en poddserie baserad på Olof Lundhs hyllade bok Templet i öknen – Så köpte Qatar världens största sport.

I podden är Olof Lundh tillbaka i Qatar där han följer upp boken och fotbollsfestens baksidor. Spotify Dok-serien producerats av Banda i samarbete med Volante och följer Olof Lundhs resa och granskning, från 2010 när Qatar utsågs till VM-nation till här och nu, när mästerskapet drar igång – finalavsnittet av Spotify Dok: Templet i öknen spelar Olof Lundh in på plats i Doha. Poddserien fördjupar frågorna om spelet bakom kulisserna, även efter att pokalen har lyfts. Vad ska hända med migrantarbetarna som byggt VM? Och vad är framtiden för den genomkorrupta världsfotbollen?

– Ingen kan kontra sig igenom ett pressat schema som Olof Lundh, men vi på förlaget gör vårt bästa för att hänga med. Det känns helt fantastiskt att ta Templet i öknen till en ännu större publik tillsammans med Spotify, och dessutom att så kort inpå utgivningen fortsätta berättelsen på plats i Qatar. Det skulle inte gått utan drömgänget på Banda och fint stöd från Olofs kolleger på TV4, säger Johan Wirfält, förläggare och utvecklingsansvarig på Volante.

Spotify Dok: Templet i öknen består av fyra avsnitt och första två delarna släpps på torsdag 17 november. 

Bakom podden står tre journalister som alla är nominerade till det prestigefulla Stora journalistpriset: Olof är nominerad till Årets röst, och poddens reporter respektive producent, Lovisa Lamm Nordenskiöld och Hugo Lavett är nominerade till Årets berättare. 

– Utmaningen har varit att göra något som både tilltalar fotbollsnördar och folk som är helt ointresserade av fotboll. Olof Lundhs person och engagemang är så smittande! Av TV4 har vi fått råmaterial från Olofs reportageresor till Qatar som skapar ett slags bakom-kulisserna-känsla, kommenterar Lovisa Lamm Nordenskiöld och Hugo Lavett på produktionsbolaget Banda.


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält