2022-11-03 10:15Pressmeddelande

Olof Lundh nominerad till Stora Journalistpriset

Olof Lundh har tagit en unik position inom svensk sportjournalistik som granskare av idrottens politik och affärer. Nu har journalisten och författaren, bokaktuell med Templet i öknen – Så köpte Qatar världens största sport, nominerats till Stora journalistpriset i kategorin Årets röst.

Som få andra sportjournalister har Olof Lundh ställt obekväma frågor och skildrat vad som sker i idrottens slutna rum. Hans nya bok Templet i öknen – Så köpte Qatar världens största sport är ett thrillerliknande reportage om hur emirerna i Doha mutade sig till VM, och samtidigt en större berättelse om hur idrottens ideal gått förlorade när politik och pengar helt kommit att dominera den globala fotbollen.

"Jag har bevakat de här frågorna – politiken och ekonomin bakom själva spelet – i över 20 år, och ofta varit på plats. Inte bara på matcherna, utan även på kongresser, årsmöten och Sveriges träningsläger i länder som är diktaturer och som nu har viktiga roller i fotbollen. Jag är glad och stolt över att bli nominerad till ett branschpris, och historiskt har sportjournalistiken haft svårt att ta plats i Stora Journalistpriset. Det ökar glädjen och stoltheten", säger Olof Lundh som jobbat för TV4 och Fotbollskanalen sedan 2006 och även skriver krönikor i Dagens Industri.

Enligt förläggaren Johan Wirfält är Templet i öknen – Så köpte Qatar världens största sport en milstolpe i Olof Lundhs skrivande.

"Olof är både klassisk murvel och en extremt stilsäker berättare för vår tid, en lika lång som outtröttlig arbetshäst med ett brinnande rättvisepatos. Den här nomineringen är helt enkelt vansinnigt välförtjänt. Med Templet i öknen har han gjort begreppet 'sporttvätt' till allmän vokabulär. Bokens stora genomslag har tvingat oss alla – vi vanliga fotbollsälskare, men också sponsorer, förbundspampar, politiker, journalister och inte minst spelarna själva – att reflektera kring idrottens kärna. Hur står det egentligen till med världsfotbollen?"

________________________________________________________

Olof Lundhs Templet i öknen – Så köpte Qatar världens största sport utkom 29 september 2022. Stora Journalistprisets nomineringar tillkännages 3 november och slutgiltigt val på galan 17 november.

 


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält