2020-04-02 07:11Pressmeddelande

Volante ger ut efterfrågade klassikern Vete, vapen och virus av Jared Diamond

Jared Diamonds banbrytande och efterfrågade Vete, vapen och virus kommer i maj ut på Volante.

För den numera klassiska boken Vete, vapen och virus tilldelades socialantropologen och professorn Jared Diamond Pulitzerpriset. Boken ger en kortfattad historik över mänsklighetens historia med det uttalade syftet att tillbakavisa alla rasbiologiska förklaringar till varför jordens folk idag lever under så olika betingelser. Med sitt stora perspektiv och lättfattliga språk blev den stilbildande för en hel genre populärvetenskaplig litteratur och har betytt enormt mycket för t ex Yuval Noah Harari, författaren till lika succéartade Sapiens.

Nu väljer Volante att återutge boken, som publicerades redan 1997 (på svenska 1999, Norstedts förlag) i sin vackert formgivna klassikerserie. I Volante klassiker ingår sedan tidigare Alain de Bottons Filosofins tröst.

–Vete, vapen och virus är en bok som flera av oss på förlaget burit med sig länge, och den har naturligtvis hela tiden funnits med som kandidat till vår klassikerserie för fackböcker. I ljuset av den pågående corona-krisen väljer vi att vara snabbfotade i vårt utgivningsbeslut, eftersom vi tycker att den här boken konstruktivt bidrar till det offentliga samtalet med det som vi håller högst: Ett vetenskapligt förhållningssätt, ett större och oväntat perspektiv, och samtidigt en minst sagt läsvärd skildring, säger Tobias Nielsén, förlagschef och grundare av Volante.

– Det här är boken som förändrade hur jag såg på världen. Det finns böcker som markerar “vändpunkter” och påverkar en genom hela livet och Vete, vapen och virus är definitivt en sådan. Jag är så glad över att vi nu ger fler chansen till denna läsupplevelse, säger Ulrika Bergwall, förläggare på Volante.

Nyligen publicerade Dagens Nyheter en större intervju av Martin Gelin med Jared Diamond, som bl a kommenterade det faktum att han i flera decennier kritiserat de öppna djurmarknader som Kina tillåter trots att flera epidemier tros ha sitt ursprung där.

– Om man försökte skapa optimala omständigheter för att sprida ett dödligt virus i Kina så är den säkraste metoden att samla in vilda djur från landsbygden och sälja dem på en marknad i en trångbodd storstadsmiljö. Det är helt enkelt de perfekta omständigheterna för att få ett virus att hoppa från djur till människor, precis som med smittkoppor, aids, sars och svininfluensan, säger Jared Diamond. 

______________________________

Vete, vapen och virus av Jared Diamond
ISBN 978-91-7965-034-6
Översättning Inger Johansson
Utkommer maj 2020

För den genomarbetade och uppskattade formgivningen av klassikerserien står prisbelönta Nina Ulmaja


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg