2021-06-24 05:30Pressmeddelande

Så gör du dig fri från siffrornas (negativa) makt

Foto Micael: Peter Cederling
Foto Helge: Thor Brødreskift
Form: Miroslav Sokcic

Våra dagar är räknade – bokstavligt talat. Vi räknar steg, vänner, likes, kalorier, kronor. Vi betygsätter filmer, restauranger, taxichaufförer. Vi har blivit helt försiffrade. Det konstaterar de två ekonomiprofessorerna Micael Dahlen och Helge Thorbjørnsen i boken Sifferdjur, som utkommer i september samtidigt i både Sverige och Norge.

Att siffror har följt oss genom historien och utgjort själva grundvalen för religion, tideräkning, civilisation är en självklarhet för oss. Siffror är en del av den mänskliga evolutionen. Vi är programmerade att använda och reagera på siffror. Vi är sifferdjur.

Men vad händer då vi plötsligt har siffror överallt? Vad gör det med oss? 

Micael Dahlen skriver: “Utvecklingen är epidemisk. Vi befinner oss i en sifferdemi där siffrorna letar sig in allt mer i våra liv, i allt vi gör och är, påverkar hur vi beter oss, vilka beslut vi fattar och hur vi tänker, känner och mår.”

Sifferdjur är en bok om siffrornas betydelse och makt. Den visar hur siffrorna styr våra liv – och vad vi kan göra åt det. Genom en mängd nya, innovativa forskningsstudier av effekten av siffror, undersöker Micael Dahlen och Helge Thorbjørnsen både vad som hänt och händer, samt vad det gör med oss.

- Svänger vi faktiskt lite åt höger när vi tänker på siffran 7, men lite åt vänster när vi tänker på siffran 3?
- Är vi beredda att betala mer för en bostadsrätt en dag när vår stegräknare visar en hög siffra?
- Smakar den trista chokladkakan plötsligt riktigt bra när vi ser att andra gett den ett högt betyg?
- Och hur mycket av basketlegenden Michael Jordans storhet satt egentligen i hans tröjnummer?

Sifferdjur visar när och varför vissa effekter är bra, men också hur du kan undvika de dåliga.

"Den här boken, som Micael och Helge jobbat med i flera år, är en bok i samma anda som Micaels första stora succé Nextopia. Micael utgår ifrån hur människan funkar, och med en samtids- och framtidsspaning ringar han in konsekvenserna av vad som sker", säger Tobias Nielsén, förlagschef för Volante. “Det är som vanligt med Micael Dahlens böcker. Efter att ha läst så ser man världen med nya ögon.”

I Helge Thorbjørnsens hemland Norge ges boken ut av förlaget Vigmostad Bjørke med titeln Tallskalle.

Här bjuder vi på bokens förord.

___________________________________________________________

Micael Dahlen är professor på Handelshögskolan, föreläsare och författare. Han har länge forskat om varför vi gör som vi gör, och vad som får oss att må bra. Helge Thorbjørnsen är professor på Handelshögskolan i Bergen.
Sifferdjur är resultatet av deras gemensamma intresse för och forskning kring hur siffrorna påverkar våra beslut, våra relationer och våra liv i stort.

Utgivning 2021-09-30
Recensionsdag 2021-10-15
ISBN 978-91-7965-154-1


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö