2022-12-21 09:02Pressmeddelande

Presskonferens 9 januari med fredspristagaren Dr Denis Mukwege

Välkommen till en presskonferens i Stockholm klockan 14 måndagen 9 januari och en möjlighet att träffa fredspristagaren Dr Denis Mukwege, aktuell med den självbiografiska boken Kvinnors styrka – Vad jag lärt mig av kampen på det sexuella våldets frontlinje.

Denis Mukwege, som 2018 tilldelades Nobels fredspris, kommer till Stockholm bland annat för ett öppet evenemang söndagen 8 januari i Storkyrkan i Stockholm. Medverkar gör bland andra Tensta Gospel Choir och Paula Ternström, som läser högt ur boken Kvinnors styrka.

Alla biljettintäkter går till Dr Mukweges arbete på Panzisjukhuset i östra Kongo, där han i över två decennier arbetat med att rädda kvinnor som fallit offer för krigets grymhet, ofta i form av sexuellt våld.
Bakom Panzisjukhuset ligger stöd och kontinuerligt arbete från svenska organisationer och enskilda insatser. 1999 startade Denis Mukwege (och pingströrelsen CEPAC) Panzisjukhuset i DR Kongo, med stöd från Pingstmissionens Utvecklingssamarbete, Läkarmissionen och Sida. Strax efter öppnandet kom den första patienten som hade utsatts för sexuellt våld dit. Hittills har över 80 000 kvinnor behandlats på Panzi. 

Arbetet är inte begränsat till Kongo: Ett team från Panzi besökte i oktober Ukraina för att implementera de överenskommelser man undertecknade i juli med sina ukrainska kollegor. Programmet löper inom The Global Survivors Fund, som grundades 2019 av Denis Mukwege och Nadia Murad, och syftar till unik kompetensutveckling kring sexuellt våld som krigföring.

Insatsen är stor både på den globala arenan och på plats hemma i Kongo. Dr. Mukwege deltog nyligen i en fredskonferens i Belgien om Kongos framtid, där han berättade: “Today I am treating the grandchildren of the women I treated in 1999... It is no longer a matter of continuing to deal with the consequences, but of seeking the root causes of the conflict that continues to this day.” 
Situationen i DR Kongo och framförallt de östra delarna där väpnad konflikt just nu pågår, är krisartad. En femtedel av landets befolkning – över 26 miljoner människor – står inför akut matosäkerhet och nästan 6 miljoner människor är på flykt från sina hem.

Konfliktens rötter står bland annat att finna i den internationella handeln med sällsynta mineraler, som behövs för våra telefoner och elbilar.

PRESSKONFERENS & INTERVJUER

Presskonferensen äger rum klockan 14 måndagen 9 januari, på Stora Nygatan 7 i Stockholm i ett samarrangemang av bokförlaget Volante, Pingstmissionens Utvecklingssamarbete och Läkarmissionen. Representanter för samtliga partners kommer att finnas tillgängliga på plats. Vi återkommer med exakt tid för presskonferensen inom kort.

Boka din plats på presskonferensen genom att maila till matilda@volante.se. Vi kan också arrangera för pressnärvaro vid evenemanget i Storkyrkan.

Även för enskilda intervjuer kan det dyka upp möjligheter. Anmäl ert intresse för en sådan till samma epostadress.

OBS! Det föreligger säkerhetsåtgärder kring Dr Mukwege som vi är förbundna att hålla oss till, därför är föranmälan obligatorisk.


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén