2023-11-24 13:28Pressmeddelande

Ny tung nominering för Augustprisaktuella Vakna, mitt folk!

Eva Ekselius dubbelt prisnominerad för Vakna, mitt folk!

Eva Ekselius historiska storverk Vakna, mitt folk! är sedan tidigare nominerat till Augustpriset i fackboksklassen. Idag kom nyheten att boken även nominerats till Stora fackbokspriset 2023.

I boken Vakna, mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska får vi en unik och detaljrik inblick i judiskt liv, i kampen för rättvisa och i komplexiteten när judisk tradition möter moderniteten. Det är judarnas historia, men också Europas historia, den tid då nationalismerna föds, även judarnas. Kanske kan den därför vara en spegel för att bättre förstå också vår egen tid.

Vakna, mitt folk! är ett storverk, sett till sin medryckande sakprosa och sin förankring i nyare forskning – men också i sin fysiska gestaltning, i vacker form av prisbelönta Nina Ulmaja.

"Enastående!" – Per Wirtén, Sydsvenskan
"Ett mäktigt verk i alla avseenden" – Gregor Flakierski, Opulens
"Eva Ekselius berättarförmåga ger läsaren en enastående insyn i det skede som sedan skulle överskuggas av Förintelsen.”  – ur Augustprisnomineringen
”En fantastisk, djuplodande, väl illustrerad redogörelse över judiskt liv och kultur” – BTJ

Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål utdelar varje år Stora Fackbokspriset om 125 000 kronor till den eller de levande personer som skrivit årets fackbok i enlighet med Forum Axess devis ”Vetenskap, bildning, tradition”. Tanken är att stödja framstående essäistiskt humanistiskt författarskap som lyfter fram vetenskap, bildning, tradition med hög stilistisk och fackmässig verkshöjd. 


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg