2023-08-16 06:09Pressmeddelande

Unikt verk om det judiska Europa

Omslagsform: Nina Ulmaja

Länge har en översiktlig, läsvänlig och samtidigt gediget forskningsbaserad skildring saknats av den långa och rika epok i judisk historia som föregick Förintelsen – inte bara i Sverige utan faktiskt också i världen. Nu kommer Eva Ekselius bok Vakna, mitt folk! som fyller denna lucka. Unik genom att så inträngande skildra judiskt liv i såväl öst som väst och både män och kvinnor.

Tiden mellan den franska revolutionen och den ryska är inte bara en av västerlandets mest dynamiska epoker, präglad av kulturella, industriella och demokratiska genombrott. Det är också den tid då judarna går från att vara en inåtvänd minoritet till att bli en bärande del av europeisk kultur och samhällsliv.

Med utgångspunkt i Berlin, Wien, Vilnius och Odessa följer Eva Ekselius judiska män och kvinnor som möter ett Europa i konvulsioner. Det är ett fascinerande galleri av de människor från olika platser, tider och samhällsskikt, som kom att forma det nya Europa.

Eva Ekselius om vad som har varit den största utmaningen med boken:
– Min ambition är att inte bara skildra de övergripande förloppen utan också komma de enskilda människorna riktigt nära. Här möter vi pojkarnas vånda över de tidiga äktenskapen, men också Henriette som förväntansfull tackar ja till att gifta sig med den 15 år äldre doktor Herz. Heinrich Heine som utmanas på duell i exilens Paris. Rebecka som efter pogromen i Kisjinjov ansluter sig till den väpnade judiska motståndsrörelsen. Och många, många, fler.

I boken Vakna, mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska får vi en unik och detaljrik inblick i judiskt liv, i kampen för rättvisa och i komplexiteten när judisk tradition möter moderniteten. Det är judarnas historia, men också Europas historia, den tid då nationalismerna föds, även judarnas. Kanske kan den därför vara en spegel för att bättre förstå också vår egen tid.

Vakna, mitt folk! är ett storverk, sett till sin medryckande sakprosa och sin förankring i nyare forskning – men också i sin fysiska gestaltning, i vacker form av prisbelönta Nina Ulmaja.

Lizzie Oved Scheja är VD för Judisk Kultur i Sverige, som tillsammans med Volante står för utgivningen: 
– Det är omöjligt att tala om det moderna Europa utan att erkänna den judiska befolkningens bidrag. Perioden kan inte enbart betraktas som en framgångssaga, men historien om hur en förtryckt minoritet blev upplysningens fanbärare är verkligen enastående. Det är med glädje som Judisk kultur i Sverige stödjer Eva Ekselius imponerande utforskning av ämnet. Vakna, mitt folk! är måsteläsning för alla som är intresserade av tiden mellan den franska revolutionen och den ryska.

__________________________________________________________

Eva Ekselius (f. 1942) är disputerad litteraturvetare och en av Sveriges mest välrenommerade journalister, verksam på Dagens Nyheters kulturredaktion 1968–2007. Hon har specialiserat sig på forskning om judisk kultur, religion och historia.

Utgivning 2023-09-25
Recensionsdag 2023-10-15


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Joakim Tholén
Förläggare
Joakim Tholén