2023-10-23 16:03Pressmeddelande

Augustnominerad: Eva Ekselius bok om det judiska Europa

Eva Ekselius bok Vakna, mitt folk! Augustnominerad 2023

Eva Ekselius storverk Vakna, mitt folk! är nominerad till årets Augustpris i fackbokskategorin.
"Min ambition har varit att beskriva den långa och dynamiska och period i judisk historia som föregick Förintelsen. Som journalist ville jag skriva en lättläst och levande skildring av epoken, som forskare säkerställa att den vilar på gedigen vetenskaplig grund", säger hon.

Boken handlar om det revolutionära skede i Europas historia då långsamt grunden lades för vår demokrati. Detta praktverk präglas av sitt rika persongalleri och sin medryckande sakprosa. Det är en unik bok, även internationellt, genom sin inträngande skildring av judiskt liv, både mäns och kvinnors och i både öst och väst.

En rörd författare kommenterar nomineringen: "Jag är stolt över slutresultatet – och förstås över nomineringen och det varma mottagande som boken har fått."

I Vakna, mitt folk! Det judiska Europa mellan den franska revolutionen och den ryska  tas läsaren tillbaka till en av västerlandets mest dynamiska epoker kännetecknad av sina kulturella, industriella och demokratiska genombrott. Det är också den tid då judarna går från inåtvänd minoritet till att bli en bärande del av europeiskt samhällsliv. Boken tar sin utgångspunkt i Berlin, Wien, Vilnius och Odessa och följer judiska män och kvinnor i alla samhällsklasser och livssituationer. 

Joakim Tholén är bokens förläggare och kommenterar arbetet: "Vi insåg tidigt att det här var ett historiskt verk långt utöver det vanliga, sprängfyllt av fascinerande karaktärer som Dorothea Mendelssohn, Heinrich Heine och Theodor Herzl. Tillsammans med hela arbetsgruppen – bland andra formgivare Nina Ulmaja, redaktör Johan Rosell och redaktionsansvarig Mattias Pettersson – gläds jag åt att ha fått medverka till ett samtida mästerverk."

Vakna, mitt folk! ges ut av Volante i samarbete med Judisk Kultur i Sverige. 

Tobias Nielsén är Volantes grundare och VD: "Eva Ekselius har skrivit en bok som kommer hålla i århundraden. Den är dessutom något så ovanligt som ett underhållande referensverk. Allt detta är ett resultat av ett enormt arbete av både författaren och arbetsgruppen här på förlaget. Intresset från andra länder är redan stort."

Nomineringen lyder i sin helhet: "Tiden mellan de två stora revolutionerna, den franska och den ryska, är fylld av konvulsioner och genombrott. Det är också nu som den judiska kulturen går från att vara sluten och traditionsbunden till att bli en central kraft i formandet av det nya Europas kultur, politik och samhälle. I Vakna mitt folk! tecknas initierat de stora tidsrörelserna, men läsaren får också, fascinerande nära, följa en rad enskilda individers livsval och öden. Eva Ekselius berättarförmåga ger läsaren en enastående insyn i det skede som sedan skulle överskuggas av Förintelsen."

__________________________________________________________

Eva Ekselius (f. 1942) är disputerad litteraturvetare och en av Sveriges mest välrenommerade journalister, verksam på Dagens Nyheters kulturredaktion 1968–2007. Hon har specialiserat sig på forskning om judisk kultur, religion och historia.Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén
Mattias Pettersson
Redaktionsansvarig
Mattias Pettersson
Joakim Tholén
Förläggare
Joakim Tholén