2021-09-14 05:00Pressmeddelande

Micael Dahlen: Jag var tvungen att skriva den här boken

INTERVJU. Om någon har älskat siffror så är det Handels-professorn Micael Dahlen. Han har gjort räknandet till en konstform och i fantasifulla experiment lyckats siffersätta till och med våra känslor av lycka. Men nya boken Sifferdjurär på sätt och vis en uppgörelse med den omåttliga kärleken till siffror. 

För något har hänt. Han skriver:
“Utvecklingen är epidemisk. Vi befinner oss i en sifferdemi där siffrorna letar sig in allt mer i våra liv, i allt vi gör och är, påverkar hur vi beter oss, vilka beslut vi fattar och hur vi tänker, känner och mår.”

Insikten om den "sifferdemi" som pågår gjorde att det på allvar kändes angeläget för Micael Dahlen att skriva det som han själv betraktar som sin nya Nextopia, det vill säga bästsäljaren från 2008 som myntade två ord för nyordslistan det året. Liksom den boken utgår Sifferdjur ifrån mänskligt beteende (här: vi är programmerade för att reagera på siffror), men undersöker konsekvensen av detta då samhälls- och teknologiska utvecklingen galopperar iväg (en sifferdemi uppstår). 

Han skriver: ”Det ojämförbara har blivit jämförbart. Allt kan reduceras till en siffra och en måttstock. Undrar du om du är för tjock eller för smal? BMI ger dig svaret. Undrar du hur fysiskt attraktiv du är? Antalet likes på selfies eller swipes på Tinder ger dig en tydlig respons. Är du ekonomiskt ansvarsfull? Kolla din kreditvärdighet. Är du bättre eller sämre än din kollega? Ta då bara en titt på siffrorna eller jämför skattetabellerna. Bodde grannen på ett finare hotell i somras? Kolla på Tripadvisor.”

Sifferdjur är en bok om siffrornas betydelse och makt, och bygger på en rad forskningsstudier. “Vi har nog gjort fler och mer innovativa och mångfacetterade studier än någon annan när det gäller effekten av siffror. Forskningen består av många mindre studier som tillsammans är omfattande”, säger Micael Dahlen. 

Micael Dahlen har med böckerna Starkt kul (2018), En liten bok om lycka (2019) och En liten bok om meningen med livet (2019) och inte minst Dramaten-föreställningen Om lycka (2019) klivit fram som svenska folkets favorit-lyckoguru. Men han är också en högt rankad forskare (#2 i världen inom sitt fält, om man nu ska ange en siffra…) som alltid hävdat att allt kan mätas.

Boken är skriven ihop med professor  Helge Thorbjørnsen vid norska Handelshögskolan. Boken ges ut parallellt och samtidigt i Norge av förlaget Vigmostad Bjørke med titeln Tallskalle.

Här bjuder vi på bokens förord: Våra dagar är räknade.

___________________________________________________________

Micael Dahlen är professor på Handelshögskolan, föreläsare och författare.
Helge Thorbjørnsen är professor på Handelshögskolan i Bergen.

Utgivning 2021-09-30 i Sverige och 2021-10-01 i Norge
Recensionsdag 2021-10-15
ISBN 978-91-7965-154-1


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö