2021-09-14 05:00Pressmeddelande

Micael Dahlen i ny bok: Så kan siffror hjälpa dig till ett bättre liv

HÄLSA/TRÄNING/PSYKOLOGI. Du kan påverka din ålder genom att ”bestämma” ålderssiffran själv. Du kan påverka prestationer genom att använda dig av rätt siffror, men undvika andra. För siffrorna styr oss. Det visar Micael Dahlen i sinkommande bok Sifferdjur, som släpps i oktober.  

Vi är programmerade för att reagera på siffror. Det märks på åldern, varför det finns relativt fler maratonlöpare som fyller jämnt (30, 40, 50, 60) oberoende av kön. Det märks på hur snabbt vi springer, hur högt vi hoppar, hur mycket vi lyfter, när vi blir nervösa eller inte (hörde jag matchboll?).

Ur bokens inledning: ”Vår förhoppning är att den här boken ska hjälpa dig att bli medveten om alla dessa effekter så att du kan ta fasta på de bra och motverka de dåliga, och förhoppningsvis aldrig behöva uppleva de otäcka. Så att du mår bättre, för härligare upplevelser, får ut mer av dina relationer och får ett sundare liv.”

Några exempel som boken tar upp:

• Känns ditt liv mer meningsfullt om du räknar det i dagar än i år?
• Svänger du lite åt vänster när du ser siffran 3, men lite åt höger när du ser siffran 7?
• Betalar du mer för drömlägenheten en dag när din stegräknare visar en hög siffra? (Det handlar om ankring…)
• Hur mycket av basketlegenden Michael Jordans storhet satt egentligen i hans tröjnummer?

Boken är dessutom fylld av olika råd, eller ”siffervaccin” som författarna kallar dem med hänvisningar till ”sifferdemin”. Några exempel:

• Låt inte siffror bestämma din ålder, din styrka eller vem du är. För det gör de om du låter dem. Bestäm dina siffror själv istället.
• Lägg emellanåt undan dina mätapparater såvida du inte är elitidrottare eller har medicinska skäl att använda dem.
• Kom ihåg att inre motivation käkar yttre motivation till frukost. Och morötter smakar sämre om du äter dem för att bli smal. 

Ur boken: ”Förr hade vi små tillflyktsorter och egna sfärer dit siffrorna ännu inte hade tagit sig in. Där vi själva var tvungna att tänka, resonera och värdera, och där det subjektiva var det som var viktigt. Där min subjektiva och personliga bedömning av något var lika riktig eller tokig som din.”

Boken är skriven tillsammans med norska professorn Helge Thorbjørnsen. I Norge ges boken ut av förlaget Vigmostad Bjørke med titeln Tallskalle.

Här bjuder vi på bokens förord: Våra dagar är räknade.

___________________________________________________________

Micael Dahlen är professor på Handelshögskolan, föreläsare och författare. 
Helge Thorbjørnsen är professor på Handelshögskolan i Bergen.

Utgivning 2021-09-30 i Sverige och 2021-10-01 i Norge 
Recensionsdag 2021-10-15
ISBN 978-91-7965-154-1


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö