2024-03-28 10:18Pressmeddelande

Kahneman död: ”Han förändrade världen”

Daniel Kahneman har vid 90 års ålder gått ur tiden. Han var en hyllad nobelpristagare, psykolog och författare till boken Tänka, snabbt och långsamt.

“En oundviklig förlust, men såna svider minst lika mycket, lärde han oss”, säger Micael Dahlen, professor på Handelshögskolan i Stockholm.

Nyheten spreds igår sen eftermiddag 27 mars via Washington Post. Micael Dahlen, som i sin forskning verkat i Kahnemans anda, fortsätter:

“Idag firar jag vinsten av hans banbrytande livsgärning och allt han gav mig, en lust till ekonomin, nya perspektiv på människan och sällskap i nyfikenheten kring hur lycka egentligen fungerar.”

Volante gav 2012 ut Tänka, snabbt och långsamt i hyllad översättning av Pär Svensson. Den blev en global bästsäljare (Thinking, fast and slow) och har fortsatt att läsas och refereras till också i Sverige.

Uppföljaren Brus: det osynliga felet som stör våra bedömningar (Noise i original) skrev han tillsammans med Olivier Sibony och Cass Sunstein. Den gavs ut på svenska och engelska 2021.

Ett flertal författare som Volante givit ut har påverkats av Daniel Kahnemans forskning och tankar.

Emma Frans, som utöver rollen som forskare vid Karolinska institutet och författare också är styrelseledamot i Stiftelsen Nobel Center, säger:

“Bland alla ekonomipristagare är Daniel Kahneman en av mina absoluta favoriter. Hans forskning har blottlagt människans naturliga dumhet på ett sätt som gör det möjligt att förstå och förutsäga vilka misstag vi riskerar att göra. Dessa upptäckter har haft enorm betydelse inom en mängd områden och påverkat hur beslutsfattare utformar politik, hur företag marknadsför produkter och hur individer fattar beslut i sin vardag.”

Gustav Källstrand, idéhistoriker och Nobelprisexpert, i höst aktuell med ny bok om just lärdomar från nobelpristagare, säger:

“Kahnemans ekonomipris visar att ekonomi inte handlar så mycket om pengar som det handlar om hur man navigerar i en värld där både ens kunskap, resurser och tankeförmåga är begränsad. Han beskrev våra mänskliga svagheter, men också att vår styrka ligger just i att vi kan använda kunskapen om våra fel för att ändå hitta rätt.”

Alexander Norén, ekonomijournalist vars båda böcker Magkänslans intelligens och Nudge till stor delar byggde vidare på forskningsfältet som Kahneman grundlagt, säger:

“Han gjorde ekonomi mänsklig genom att föra in psykologi i de ekonomiska ekvationerna. Han var en banbrytande Nobelpristagare som för evigt skrivit in sig i beteendeekonomins historia.”

New York Times-kolumnisten David Brooks, på svenska utgiven med Vägen till karaktär, skrev i New York Times då Tänka, snabbt och långsamt gavs ut, att Kahnemans och hans medforskare Amos Tverskys forskning “kommer vara ihågkommen hundra år från nu”.

Volantes grundare Tobias Nielsén var den som köpte rättigheterna till Kahnemans böcker och gav ut dem i Sverige:

”Han förändrade världen. Hans forskning om hur vi ser på människan har påverkat lagar och regler, hur vi fattar beslut, en enorm mängd efterföljande forskning, och hur vi ser på oss själva och andra. Hans Tänka, snabbt och långsamt har fungerat som en guidebok för hur människan reagerar på egentligen allting, från coronaviruset till en vardaglig semestervecka.”

Daniel Kahneman föddes 5 mars 1934 i Tel Aviv och spenderade första åren i Paris. Han har i flera intervjuer berättat om barndomen med en påtvingad davidsstjärna, tysk militär närvaro och pappan som dog strax före krigsslutet.

Daniel Kahneman erhöll Ekonomipriset till Alfred Nobels minne år 2002. De senaste trettio åren var han knuten till Princeton University som professor.Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö