2022-06-13 09:29Pressmeddelande

Jonna Bornemark gör debut på Orionteaterns scen

Foto: Christopher BackholmJonna Bornemark, professor i filosofi, författare och aktuell med Performance Lecture "Om kunskapande" på Orionteatern i samarbete med Nobelmuseum hösten 2022.

Filosofen Jonna Bornemark blir först ut i Orionteaterns och Nobelmuseets serie Performance Lectures. Den 14 oktober är det premiär för den iscensatta föreläsningen Att föda kunskap som baseras på senaste boken jag är himmel och hav. Det innovativa föreställningsformatet utforskar och kommunicerar vetenskap med hjälp av teaterns verktyg.

Jonna Bornemarks Performance Lecture om kunskap blir ett existentiellt undersökande som tar avstamp i graviditeten och att vara del av naturen. Tillsammans med publiken skapar hon en unik plats i nuet, för att ställa frågor om vad vi tappar bort i vår iver att ringa in, spalta upp, mäta och kontrollera varje aspekt av livet.

"Så roligt och spännande att se hur mina tankar kan gestaltas med hjälp av scenkonstens hela verktygslåda! Att som filosof möta Orionteaterns kreatörer och upptäcka hur stoffet från min bok jag är himmel och hav ger inspiration till nya bilder, nya vägar, nya insikter. Jag längtar efter att möta publiken, och är stolt och glad över att få vara först ut i samarbetet mellan Nobelprismuseet och Orionteatern", säger Jonna Bornemark om projektet.

Formatet Performance Lecture är en samverkan mellan Nobelprismuseet och Orionteatern. Det är ett sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form. Här förmedlar forskare inom olika områden sina kunskaper på ett lättillgängligt sätt med teaterns verktyg – liksom ekonomiprofessor Micael Dahlen framgångsrikt gjorde med sin Performance Lecture om Lycka på Dramaten. 

Jonna Bornemark är en av Sveriges mest tongivande filosofer, författare och föreläsare. Hennes hyllade böcker, Kroppslighetens mystik, Det omätbaras renässans, Horisonten finns alltid kvar, och nu senast Jag är himmel och hav har öppnat för existentiella samtal och myntat begrepp som förpappring och mikromotstånd.

________________________________________

Mer information om föreställningen finns på Orionteaterns webbplats.
Mer information om Jonna Bornemark finns på Volantes hemsida.


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg