Med boken Sverigevänner: Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn gjorde specialistläkaren Arash Sanari succédebut. Bland de nominerade till årets Augustpris är han enligt egen utsago garanterat den mest förvånade (dock kanske inte den mest förvånande).
Det är en bok som slagit an i sin samtid och nått en stor läsekrets, på grund av sitt stoff men framförallt för att den är en sådan lustfylld läsupplevelse.
”Jag sträckläste Arashs makalöst gripande och roliga bok”, Fredrik Wikingsson.
”Det finns böcker jag skulle önska att alla läser. Det här är en sådan bok […] En oemotståndlig bok, varm, rolig och tankeväckande”, Ingalill Mosander.
”Vilken underbar bok. Så mycket värme, humor och klokskap … rolig men också smärtsam när jag ser oss genom deras blick”, Amelia Adamo.
Bokens tillkomst är en historia för sig. Från Arash Sanaris första brev till förlaget:
"En kort hisspitch av projektet är att jag hittade min och pappas gamla dagböcker när han sålde vårt gamla hus och barndomshem. Du förstår, när jag kom till Sverige 6 år gammal vantrivdes jag stort och en barnpsykolog de tog mig till rekommenderade att jag skulle skriva/rita dagbok för att få mina tankar på print. Jag ville inte riktigt, så pappa började skriva själv. För att visa att vuxna också kan. Båda gillade det, och helt oberoende av varandra skrev vi i flera år ned våra betraktelser av Sverige. Jag från mitt barnperspektiv, han från sitt vuxna. När jag läste igenom dem insåg jag rätt snabbt att det här är ganska starkt. Min resa från att ha varit utanför till att bli 'svensk', och hans initiala hoppfullhet som gradvis blev mörkare och mörkare."
Tobias Nielsén, förlagschef på bokförlaget Volante:
"Arash mejlade mig och presenterade sig, lite oklart varför, med att han var från västkusten. Då kallade han boken 'Dagbok i två generationer'. Sedan tog jag och Klas Ekman ett möte med honom. Det fanns inte särskilt mycket skrivet, men det som fanns där var otroligt bra och hade precis rätt tonträff för att vi skulle förstå att den här boken kunde bli lika rolig som rörande och viktig. Själv blir jag särskilt drabbad av de mörka undertonerna under ytan. Det blir bilder av ett Sverige både av idag och från det 80-tal då vi som jobbade med boken växte upp, med oförglömliga karaktärer och en magisk berättelse om vad ett dedikerat föräldraskap kan innebära."
Sverigevänner hade lika gärna kunnat nomineras i den skönlitterära klassen. "Boken blev verkligen en självbiografisk skildring i romanstil. Om vi hade satt 'roman' på omslaget hade inte det varit missvisande", säger Tobias Nielsén.
Film- och TV-rättigheterna köptes tidigare i år av Nexiko och projektet leds av Fredrik Wikingsson.
___________________________________________________
Sverigevänner: Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn utkom i november 2019.
Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.