2019-10-29 09:51Pressmeddelande

Årets roligaste och mest hjärtslitande bok om integration

I den samtidigt sanslöst humoristiska, väldigt vemodiga och tankeväckande Sverigevänner: Historien om hur pappa och jag försökte bli svenskast på Tjörn berättar specialistläkaren Arash Sanari om sin uppväxt och hur han, åtminstone enligt sin far, lyckades bli 90 procent svensk.

Familjen Sanari kommer till Tjörn i slutet av 80-talet efter att ha flytt krigets Iran. Pappa Jamshid är ingenjör och ser Sverige som de stora möjligheternas land. Han drar igång det projekt som resten av familjen kommer att kalla för Projekt Svensk. Med hjälp av allt från skidsemestrar till noga utmätt mängd lördagsgodis ska han få familjen att smälta in i det bitvis mycket svårbegripliga samhället.

Det går både fantastiskt bra och fantastiskt dåligt.

Det som i andra händer hade blivit en sorgsen och plågsamt allvarlig redogörelse om integration och invandrarerfarenheten blir i Arash Sanaris händer något annat och mycket större. Med hjälp av sin förmåga att lyfta fram de mest absurda små händelser och sätta dem i en kontext som få andra skulle hitta, så har han gjort sin och pappa Jamshids upplevelser av Sverige oerhört lätta att ta till sig.

Boken berättar därmed om en allt annat än unik erfarenhet på ett unikt sätt. Och den handlar om två människor som är sanna Sverigevänner, som ser allt det fina med – och vill bli del av – det samhälle som vi svenskar byggt under det senaste århundradet.

Boken är en påminnelse både om vad Sverige faktiskt kan och inte minst vad vi kan bli bättre på. Men framförallt är det en uppväxtskildring som är omöjlig att förtränga.

Arash Sanari är porträtterad i senaste numret av magasinet Filter i en fyra sidor lång intervju.

_______________________

ISBN 978-91-88869-83-8
Recensionsdag 18 november. 


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg