2024-03-21 06:30Pressmeddelande

Vem dödade Lonely Boy? Svenskt svar på istidens största gåta

Jesper Nyström, aktuell med populärvetenskapliga boken Vem dödade Lonely boy?Jesper Nyström, aktuell med populärvetenskapliga boken Vem dödade Lonely boy?

Ett bokstavligen talat iskallt mordfall? På en enslig ö utanför Sibiriens kust hittas en tand från en mammut. Inget märkligt fynd i sig, men när den åldersbestäms i ett laboratorium visar det sig att tanden kommer från den sista levande mammuten. Forskarna ger honom namnet Lonely boy. En symbol för gränslös ensamhet. Men också ett stort vetenskapligt mysterium. 

När vetenskapsjournalisten Jesper Nyström hör talas om Lonely boy inser han att han snubblat över ett unikt fall. Han blir besatt av att lösa gåtan om vem eller vad som till slut tog död på mammutarna. Var det människan, som en av de vanligaste teorierna länge sagt? Eller ligger sanningen dold i något annat? Och hur kunde mammutar leva ytterligare 6 000 år på Wrangels ö när arten dog ut på fastlandet? 

Jesper Nyström är inte bara fil.dr. i ekologi och tidigare redaktör på Forskning & Framsteg. Han råkar också vara gammal studiekamrat med en av världens främsta mammutforskare och paleogenetiker: Love Dalén. De bestämmer sig för att försöka lösa istidens största mysterium. Nu kommer denna populärvetenskapliga ”mordutredning” ut i bokform. 

Love är paleogenetikens motsvarighet till Indiana Jones. Lika delar forskare och äventyrare. Alltid på jakt efter lämningar av istidsdjur på platser få besöker frivilligt. Tack vare sin målmedvetenhet är han numera en förhållandevis ung professor. Medan jag, tack vare min mållöshet, är en förhållandevis gammal vetenskapsjournalist.

Vem dödade Lonely boy? är berättande populärvetenskap som för tankarna till Patrik Svensson och Elizabeth Kolbert. Där spänning och bildning förenas med humor. I boken får vi följa med till mammutarnas värld, men också möta spjutkastande vetenskapsmän, sibiriska elfenbensjägare, grottfolk och inte minst techentreprenörer på jakt efter cancermedicin. Vi får på nära håll uppleva meteoriterna, epidemierna och klimatkatastroferna som nästan utrotade allt liv på jorden.

– Jag får nog erkänna att jag blev smått besatt ... Och ju mer jag undersökte gåtan, desto fler intressanta sidospår hittade jag, som hur långtgående planer det finns på att återskapa mammutarna och vad det kan leda till kan leda till, säger Jesper Nyström.

Förläggare Tobias Nielsén: Det här är en mångbottnad vetenskapsthriller med svenskar i huvudrollerna. I bakgrunden pulsar människans erövring av planeten och därmed frågan om det var våra förfäder som utrotade istidens mäktigaste varelse. Vi är stolta att ge ut en populärvetenskaplig bok som skrivs på ett för genren banbrytande sätt.

Vem dödade Lonely boy? – den sista mammutens gåta utkommer 14 maj. Recensionsdag 28 maj.


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö
Mattias Pettersson
Redaktionsansvarig
Mattias Pettersson