I boken Gemenskap – En kättersk betraktelse över klass, antagonism och en socialdemokrati som gått vilse, skriven tillsammans med ungdomsvännen och ideologiske mentorn Anders Kalat, stakar arbetarrörelsens enfant terrible Jan Emanuel ut vägen för en mer folklig svensk politik.
Boken, som kommer ut den 1 maj, är en djuplodande, egensinnig och ibland provocerande analys från två klassiska socialdemokrater – den ena gymnasielärare, den andra Jan Emanuel. Sedan de först engagerade sig politiskt i SSU i tonåren, har Anders Kalat och Jan Emanuel sett både verkligheten och det de fortfarande kallar sitt parti förändras. Enligt författarna har politiken sedan länge upphört att vara ett gemensamt projekt, och många av de problem som präglar dagens svenska samhälle kan spåras till detta ödesdigra misstag.
Anders Kalat: ”Sedan jag träffade Jan Emanuel Johansson för tre decennier sedan har vi ständigt pratat politik. Dessa samtal rörde sig allt mer i en riktning som vi själva uppfattade som kättersk, i bemärkelsen att vi allt mindre kunde bekänna oss till den rådande socialdemokratiska tron.
Att nu ha fått formulera vår egen 'kätterska' uppfattning – när socialdemokratin redan påbörjat sitt skifte mot en politisk uppfattning mer i linje med vår egen – känns otroligt givande och vi hoppas förstås att många läsare ska vilja delta i samtalet.”
”Självbiografin Så var det med det handlade om vad som byggde Jan Emanuel. Det här är boken om vad som byggt Sverige – och hur vi kan göra det ännu bättre, tillsammans. Med Gemenskap har Jan Emanuel och Anders Kalat skrivit något så otidsenligt som en visionär bok om politik. Och för att vara en sådan är den dessutom väldigt rolig”, säger förläggaren Johan Wirfält.
Med Marx i bakfickan, stroferna från Internationalen i minne och med en rad mer eller mindre radikala förslag till konkret politik utgör Gemenskap nödvändig läsning för alla politiskt intresserade, oavsett färg.
_____________________________
Gemenskap – En kättersk betraktelse över klass, antagonism och en socialdemokrati som gått vilse utkommer 1 maj. Recensionsdag 15 maj.
Formgivning: Martin Frostner
Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.