2024-03-11 06:20Pressmeddelande

Så föll folkhemsgiganten Konsum

Sara Kristoffersson Det förlorade paradiset VolanteSara Kristoffersson Det förlorade paradiset Berättelsen om Konsums uppgång och fall Volante

Vart tog Konsum vägen? Efter hyllade Hela havet stormar kommer nu Sara Kristoffersson nya bok. Det förlorade paradiset – berättelsen om Konsums uppgång och fall handlar om den väldiga koncern som närde, klädde, möblerade och uppfostrade folkhemmet.

Ett gigantiskt industrikonglomerat. En av välfärdsstatens bärande pelare. I dag har denna folkhemmets jätte bytt namn från Konsum till Coop och är en tynande dagligvarukedja i skuggan av ärkerivalen Ica. Berättelsen om Konsums fall speglar historien om det svenska 1900-talet, en resa från fattigdom till välfärd, från kooperativt samägande till triumfen för mer individualistiskt näringsidkande. I Det förlorade paradiset, vackert blåvitt formgiven av designstudion BankerWessel, berättar Sara Kristoffersson en historia som börjar i utopier och slutar i sorg över en tid som flytt.

"Koncernen föll ihop under tystnad. Det förbryllade mig. Varför denna tystnad om en rörelse som haft en helt central betydelse i det svenska 1900-talet?" frågar sig Sara Kristoffersson.

Johan Wirfält är bokens förläggare: "Med Hela havet stormar och berättelsen om skandalen på Konstfack visade Sara Kristoffersson vilken skarp blick hon har för rörelser i samtiden. I sin nya bok använder hon nuet som utsiktspunkt men tittar bakåt, mot ett folkhem och en välfärdsstat som allt fler tycks längta tillbaka till. Konsums uppgång och fall speglar en politisk vision som långsamt dunstar bort."

Sara Kristoffersson är författare och skribent. Hon skriver återkommande kritik för Dagens Nyheter och är sedan 2015 professor i designhistoria på Konstfack. Sommaren 2022 kom hon ut med boken Hela havet stormar – fallstudie inifrån en myndighet som kretsar kring den uppmärksammade Vita havet-debatten.

Det förlorade paradiset – berättelsen om Konsums uppgång och fall utkommer 12 april. Recensionsdag 26 april.

Omslagsform: BankerWessel.
Foto: Pierre Björk


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält