2022-03-24 06:20Pressmeddelande

"Vita havet"-stormen blir bok

Foto: Niklas Nyman

Debatten om Vita havet på Konstfack är en av de senaste årens mest infekterade offentliga fejder. Nu kommer Hela havet stormar, professor Sara Kristofferssons inifrånskildring av den osannolika händelsekedjan. Det är en lika komisk som skakande bok om en prestigefull högskola – som samtidigt präglas av aktivism, ängslighet och drevkultur. 

2021 blåser det upp till storm vid Telefonplan i Stockholm. Ett studentkollektiv på Konstfack vill döpa om utställningshallen Vita havet eftersom namnet kan uppfattas som rasistiskt. Sara Kristoffersson reagerar mot namnbytet, och förklarar att Vita havet har en helt annan historia. Det blir startskottet för en debatt som snart utvecklas till något mycket större.

Jag stod upp i en sakfråga – och hamnade i en tribunal. Det låter säkert dramatiskt, men på ett personligt plan var det en fråga om överlevnad att skriva den här boken, säger Sara Kristoffersson.

Hela havet stormar är en naken fallstudie inifrån en myndighet. Med kritisk blick dissekerar Sara Kristoffersson omdebatterade begrepp som identitetspolitik och värdegrunder. Det är en berättelse om handfallenhet och valhänta tjänstemän – och vad som händer när 44 kolleger vänder sig emot en. 
Vita havet-historien kan framstå som en bagatell, men episoden ingår i ett större mönster. Konfliktlinjerna som dras upp vittnar om att den är betydligt vidare än namnet på en lokal och boken blir på så sätt ett försök att fånga en flik av tidsandan. 

Oavsett var man står i sakfrågan har Sara Kristoffersson skrivit en bok som borde läsas av alla som är intresserade av vad yttrandefrihet innebär i praktiken. Hela havet stormar lyfter principiellt grundläggande frågor om tillståndet på svenska myndigheter, säger Johan Wirfält, förläggare på Volante.

______________________________________________

Sara Kristoffersson är konstvetare, författare och kritiker. Sedan 2015 är hon professor i designhistoria på Konstfack. Hon skriver återkommande kritik för Dagens Nyheter och har skrivit en internationellt uppmärksammad bok om IKEA.

Hela havet stormar – fallstudie inifrån en myndighet
Utgivningsdag 2022-05-31
Recensionsdag 2022-06-04


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält