I Indien och Pakistan pågår just nu en extrem och ovanligt tidig värmebölja, med temperaturer som närmar sig 50-strecket. I Sverige har vi de senaste åren genomlevt årliga värmeböljor. Ändå talar vi märkligt lite om hur vi som individer – också i svala Norden – ska hantera den ökande temperaturen.
Den nya populärvetenskapliga reportageboken Hetta berättar för första gången hela historien om människan och vårt förhållande till värmen. Den tar klimatfrågan från atmosfärisk nivå ner till vår allt svettigare hud. Författaren och vetenskapsjournalisten Izabella Rosengren kombinerar vetenskap, reportage och personliga undersökningar för att reda ut vad som händer med oss i extrema temperaturer.
Vad gör värmen med oss fysiskt och mentalt? En forskare menar att vi alla blir som impulsiva och stingsliga 18-åriga killar. Andra pekar på att vi bli dummare och mer aggressiva.
Hur borde vi bygga våra svenska samhällen för att förbereda oss? Vad hände med MSB-rapporten om hur vi Sverige borde rusta oss inför hettan? Varför har svenska ålderdomshem ingen plan fastän vi vet att de äldre far mest illa av värmen? Och vad händer när ännu fler operationer behöver ställas in för att den varma fuktiga luften riskerar den sterila miljön?
Hur ska vi hantera det faktum att luftkonditioneringens svalka har en farligt brännande baksida? Världens allt fler anläggningar slukar snart lika mycket energi som den globala industrin.
För Izabella Rosengren aktualiserades ämnet under den rekordvarma sommaren 2018, men idén till boken föddes under en resa till Uganda då hon drabbades av akut värmeslag. Researchen har lett henne till samtal med ämnets hetaste forskare och möten med människor runtom i världen som på olika sätt konfronteras med värmen.
I Lund möter hon den kinesiska forskaren som testar värmetålighet i en specialbyggd kammare. I Iran träffar hon sopgubbar som till synes oberört jobbar i 50-gradig hetta. Deras tips: drick citronjuice. I Aten hälsar hon på en av världens första ”chief heat officers” för att diskutera varför så få uppfattar extrem värme som ett reellt hot och hur det kan vara dags att börja namnge värmeböljor på samma sätt som vi döper stormar.
Bästäljande författaren Patrik Svensson hyllar redan boken:
Varför svettas vi? Vad gör värmen med vårt psyke? Hur varm kan en människa egentligen bli? Hetta är populärvetenskap när den är som allra bäst. En tankeväckande, skrämmande och på ett märkvärdigt sätt också underhållande djupdykning i vad som faktiskt händer med människan i en allt varmare värld. En fantastisk bok! – Patrik Svensson, författare till Augustprisbelönade Ålevangeliet
________________________________________________
Hetta – Om människan i en varmare värld av Izabella Rosengren
Utkommer 2022-06-03
Recensionsdage 2022-06-15
Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.