2022-11-15 11:22Pressmeddelande

Författare och Putinkritiker hotas av utvisning till Ryssland

Liza Alexandrova-Zorina Foto: PrivatLiza Alexandrova-Zorina Foto: Privat

Liza Alexandrova-Zorina är rysk författare och dissident, bosatt i Sverige. Hon är en uttalad kritiker av Vladimir Putin, men hotas nu av utvisning till Ryssland.

Liza Alexandrova-Zorina fick i veckan beslut om utvisning från Migrationsverket. Sedan 2016 har hon delat sitt liv mellan Stockholm och Moskva, men 2021 valde hon att lämna Ryssland då den människorrättsorganisation hon var engagerad i förbjöds av myndigheterna. Hon bor idag i Sverige med sin son och man, som är svenska medborgare. I Ryssland riskerar Alexandrova-Zorina fängelse på grund av sin skarpa kritik mot Vladimir Putin och kriget i Ukraina.

– Det känns bisarrt på så många sätt. Inte minst för att det är just det här jag skriver om i min kommande bok – hur systemet i Sverige är uppbyggt, hur det fungerar eller snarare inte fungerar. Att fusket kan leda till positiva beslut och ärligheten till utvisning, säger Liza Alexandrova-Zorina.

– Migrationsverkets beslut skulle förstås varit en chock redan före Putins krig, men i ljuset av den repression som numera råder i Ryssland framstår det som helt vansinnigt. Ryska författare och dissidenter behöver Sveriges stöd – och Lizas familj behöver henne här hemma. Det är en tragisk ironi att behöva påpeka detta idag, på Fängslade författares dag, säger Johan Wirfält, förläggare på Volante.

Liza Alexandrova-Zorina har tidigare medverkat i antologin Det nya landet, som Volante givit ut i samarbete med Expressen. Just nu lägger hon sista handen vid sin första bok på svenska – Imperiets barn, ett reportage från insidan av det ryskspråkiga parallellsamhället i Sverige. Boken ges ut av Volante i april 2023.

 

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält