2021-01-18 06:55Pressmeddelande

En av de sista överlevarna

I samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari ger Volante ut Emerich Roths ögonvittnesskildring från Förintelsen som ljudbok. Emerich Roths historia tar oss med rätt in i grymheterna och berättar om hur han i tjugoårsåldern tvingades uthärda de mest fruktansvärda omständigheter i inte mindre än fem av nazisternas läger.

Det nattsvarta mörkret till trots skiner Emerich Roths styrka och humanistiska övertygelse igenom i varje stycke av denna otroliga berättelse.

Hat, våld och gängkriminalitet har sedan kommit att vara i fokus i Emerich Roths liv. Han har både i sitt yrkesliv och genom sina olika engagemang arbetat för att förstå och förändra våldsamma unga män. Så sent som under hösten 2020 – 96 år gammal – tog han sig an den nya gängkriminaliteten i en uppmärksammad debattartikel.

Emerich Roth, född 1924, överlevde fem koncentrationsläger. Han kom 1950 till Sverige och har därefter vigt sitt liv åt att bekämpa rasism och hat genom att berätta, föreläsa och samtala med människor i alla åldrar. Under de senaste 30 åren har han besökt över 1600 skolor runtom i Sverige och träffat tiotusentals elever. Han har inte bara personlig erfarenhet av hatets yttersta konsekvenser, utan även stor kunskap om detta från sin långa karriär inom socialvården.

Han är medgrundare till Föreningen Förintelsens Överlevande, initiativtagare till rörelsen EXIT i samarbete med Fryshuset i Stockholm och har lång erfarenhet av att möta ungdomar som varit fast i ett destruktivt liv med kriminalitet och gängverksamhet.

Emerich Roth tror, trots sina grymma upplevelser, i grund och botten på varje människas möjlighet att göra skillnad:

– En skolelev frågade mig en gång ”hur har du förändrats efter andra världskriget?”

Jag svarade: Jag värdesätter livet mer och så tänker jag på andra. Men i grunden är jag densamme eftersom jag genom en kärleksfull uppfostran fick en god grund att stå på. Ingen av oss är så mäktig att vi kan hjälpa hela världen. Men var och en kan göra en liten insats och hjälpa någon i sin närmaste omgivning, för det är där som vi måste börja. Hur ska vi kunna begära att människor långt ifrån oss ska sluta kriga och döda varandra om vi inte kan skapa samförstånd och hjälpa en människa i vår närmaste omgivning.

Ljudboken Jag överlevde Förintelsen är inläst av skådespelaren Björn Wahlberg med en inledning inläst av Emerich Roth själv, och kommer att finnas tillgänglig på alla ljudboksplattformar. 


Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg