Så inleder Ingrid Lomfors, docent i historia och chef för Forum för levande historia, boken Här bryr sig sommaren inte om oss: Breven från Hertha 1939-44.
Hon har sammanställt Hertha Josias brev till döttrarna Hannelore och Inge, som var två av bara ett fåtal judiska krigsbarn som släpptes in i Sverige. Ingrid Lomfors återger med historisk bakgrundsfakta familjen Josias omskakande upplevelser. Det är en gripande inifrånskildring av 1900-talets största tragedi och förbrytelse. En sällan talad om del av Sveriges agerande under kriget. Men det är inte minst berättelsen om en kvinnas outtröttliga försök att – åtskild från sina barn – mot alla odds upprätthålla sin roll som mamma.Herthas två döttrar fick en ny chans i Sverige. Själv blev hon kvar i nazisternas Tyskland när mörkret sakta slöt sig kring henne.
Boken utkom första gången 1987, i en tid när forskningen och den allmänna vetskapen om Förintelsen var liten. Varje vittnesmål om nazismens förbrytelser är viktigt att levandehålla och Herthas öde förtjänar att berättas på nytt.
Som tryckt bok utkommer den i oktober, men den är redan inläst som ljudbok, där författaren själv läser och där skådespelerskan Alexandra Rapaport läser Herthas brev. "Jag blev djupt berörd av Herthas öde, både som mamma och genom min egen judiska bakgrund. Det är viktigare än någonsin att belysa en sådan här bok, då vi lever i en tid där glömska och okunskap bereder väg för mörka krafter. Det historien så ofta har lärt oss, är att vi inte har lärt oss av historien", säger hon.
"Med Alexandra Rapaport har Hertha Josias drabbande brev fått röst och gestalt. Bara en skicklig skådespelare kan få fram all den dramatik som vibrerar mellan raderna i Herthas alltmer ordknappa brev inifrån Nazityskland, till döttrarna i Sverige. Och Ingrid Lomfors klara, kunniga inramning ger Herthas egna ord den kusliga, historiska kontext som gör att Här bryr sig sommaren inte om oss har en given plats i raden av viktiga vittnesmål från Förintelsen.
Beslutet att återpublicera Ingrid Lomfors bok detta mörka märkesår då vi räknar 75 år sedan Auschwitz befrielse var lätt att fatta. Herthas ord förtjänar att nå en ny publik. Ett ljus i mörkret är att Sveriges regering nu parallellt gör en ny, stor satsning på att öka kunskaperna om Förintelsen", säger Mattias Pettersson, förläggande redaktör och projektledare för boken och ljudboken.
__________________________________________________________________________
Här bryr sig sommaren inte om oss: Breven från Hertha 1939-44 utkommer 13:e oktober. Ljudboken utkom 25:e juni.
ISBN 978-91-7965-042-1
Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan 7 i Stockholm.