2024-05-27 05:25Pressmeddelande

Dimman lättar och snön faller. Så blir Volantes höst

Hösten hos Volante: Sverker Sörlin, Ali Abdaal, Gustav Källstrad, Minna Höggren, Patrik Brenning och Robin OlovssonHösten hos Volante: Sverker Sörlin, Ali Abdaal, Gustav Källstrad, Minna Höggren, Patrik Brenning och Robin Olovsson

Snön påminner oss om vilka vi är och var vi kommer ifrån – samtidigt som den hjälper oss att se världen på ett nytt sätt. På samma vis är det ofta med böcker. Höstens utgivning på Volante ger nya ingångar till en värld i förändring.

Med Snö återvänder Sverker Sörlin till det breda populärvetenskapliga berättandet. Det är en bok om snön inom oss, men också om snön som skyddar världen. Om urfolksjägare och vinterkrigare, om snön vi leker i och snön som är på blodigt allvar – om alpina pister, Vasaloppsspår och världens äldsta skida, funnen i Sörlins barndomslandskap Västerbotten. Sverker Sörlin är en av världens mest citerade miljöhistoriker, och Snö är redan omtalad och internationellt såld. Vinter i P1-lyssnarna fick dessutom en försmak av innehållet redan på juldagen 2023.
Boken utkommer 17 oktober.

Om Sörlin är nestorn på Volantes höstlista, återfinns där också tre debutanter:

Även journalisten Minna Höggren skriver populärvetenskap. I Kärleksgapet – dejting och vetenskapen borrar hon ner sig i frågor kring romantik och relationer på 2020-talet – och varför kvinnor och män verkar glida allt längre ifrån varandra på dejtingmarknaden. Hur mycket påverkar politiska vindar, teknologiska utvecklingar och feministiska dejtingappar sättet vi söker och finner kärlek på? Går det överhuvudtaget att överbrygga kärleksgapet? I jakten på svar har hon intervjuat biologer, hjärnforskare, psykologer, teologer, fysiker, grisbönder, körskolelärare, Eva Illouz och Annika Strandhäll.
Utkommer 26 september.

Robin Olovsson, känd från Historiepodden och en av Sveriges främsta folkbildare, utkommer i höst med första delen i en ambitiös satsning om Historien om Norrland. Del 1, Dimmans land utspelar sig från istid till hungerår och sätter nytt ljus på en alltför bortglömd del av vår historia och vår geografi.
Utkommer 7 oktober.

Tredje debutanten på listan är redan prisbelönt som Årets sportjournalist 2022: Patrik Brenning. Den som har minsta koll på svensk sportjournalistik vet att Aftonbladets Brenning har bäst koll på barn- och ungdomsidrotten, och därför är det självklart han som skriver den stora uppgörelsen med en idrottsrörelse som trots miljarder i ryggen varken lyckas leverera tillräcklig bredd eller spetsig elit. Men varför? Patrik Brenning har det kontroversiella svaret i Så vinner vi igen.
Utkommer 2 september.

I höst ger Volante också ut den brittiske läkaren och YouTube-fenomenet Ali Abdaals bok Må bra-produktivitet, om hur vi bäst planerar och styr upp vår tillvaro för ett hållbart yrkesliv – och hans väg till framgång baseras på den verkligt viktiga ingrediensen: glädje.
Utgivning 2 september.

Slutligen kommer Nobelprismuseums Gustav Källstrand – känd från Nobelbevakningen i SVT och TV4 samt från den populära podden Idéer som förändrar världen – ut med boken Tänk som en Nobelpristagare. Gustav Källstrand har intervjuat fler Nobelpristagare än någon annan och lärt sig förstå mycket kring de tankesätt som krävs för att nå riktigt långt inom forskningens värld. I boken möter vi förutom forskarna även Terminator, besöker Jurassic Park och får samtidigt de historiska och idéhistoriska sammanhang som visar hur mänsklighetens utveckling lett fram till de nya upptäckterna. Hur kan du applicera det i ditt liv?
Utgivning 24 oktober.


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö