2024-03-08 06:30Pressmeddelande

Internationellt budgivningskrig om Sverker Sörlins kommande bok Snö

Sverker Sörlin, aktuell i oktober 2024 med boken SnöSverker Sörlin, aktuell i oktober 2024 med boken Snö

Hösten 2024 kommer Snö, Sverker Sörlins personliga, poetiska och brett populärvetenskapliga berättelse om snö i en värld som smälter. Inför bokmässan i London har flera av världens främsta förlag slagits om de internationella rättigheterna.

De senaste 50 åren har snöns utbredning på norra halvklotet nästan halverats. I Snö, som ges ut av Volante i oktober 2024, följer Sverker Sörlin spåren i det vita landskapet. Bakåt, genom historien, men också mot framtiden och en annan möjlig värld. Via Elsa Beskows sagor, lilla istidens renässansmålare, japanska fysiker, finska vinterkrigare, nordliga urfolk och världens äldsta skida – funnen i Västerbotten – är det en berättelse om snön som bundsförvant och motståndare.

– Det är en bok om vinterns flyktiga skönhet och det magiska i tillvaron, lika mycket poetisk idéhistoria som personlig essä. Det här är Sverker Sörlins återkomst till det breda populärvetenskapliga berättandet, säger Johan Wirfält, bokens förläggare.

Bokmässan i London går av stapeln 12-14 mars, och redan före mässan har flera av världens främsta förlag slagits om de internationella rättigheterna till Snö. Doubleday / Penguin Random House gjorde en så kallad pre-empt och vann de brittiska rättigheterna. Efter intensiva auktioner står det klart att btb / Penguin Random House blir Sverker Sörlins tyska förlag, medan den italienska marknaden vanns av Mondadori.

Sverker Sörlin har tidigare sommarpratat i Sveriges Radio, och hans hyllade Vinter i P1Egenskaper hos snö – en svensk vintersaga – sändes på juldagen 2023. Han är en flerfaldigt prisbelönt författare och en av Sveriges främsta folkbildare och idéhistoriker. Han är professor i miljöhistoria vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och har forskat i Berkeley, Princeton och universitetet i Cambridge. Bland Sverker Sörlins mer än 40 böcker finns bästsäljande populärvetenskap, akademiska titlar och personliga essäer om allt från klimatförändringar och Charles Darwin till nationalism och längdskidåkning. För sitt tvåbandsverk Världens ordning och Mörkret i människan mottog han Augustpriset 2004.

"Snön är inte längre självklar. Den står på spel. Den utmanar oss. Den är ett samvete. Den är på väg bort. Jag vill förstå snöns egenskaper och märkligheter. Som den att även apor gör snöbollar. Och att de inte för snöbollskrig. (...) Ett stilla samlande av snö. Det blir till slut mitt projekt. Röster, bilder, berättelser. Ju mer jag samlar, desto mer övertygad blir jag om att en känsla för snö behövs. Vi lever i ett vinterland. Is och snö har skapat Sverige. Varför bryr vi oss inte mer? Varför sörjer vi inte att snön smälter?"

(Ur Sverker Sörlins Vinter i P1.)

Snö släpps i oktober 2024.
Formgivning Lukas Möllersten.
Porträttfotograf Karin Tengby.


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Tobias Nielsén
Förlagschef
Tobias Nielsén
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält