2024-01-29 06:55Nyheter

Så räddar Alex Voronovs bok Blågula kriget liv i Ukraina

Svenska minröjare får stöd av svenska bokköpare

Från att Alex Voronovs bok Blågula kriget gavs ut i november fram till årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion den 24 februari, skänker förlaget Volante 10 kronor från varje såld bok till hjälpinsatser i Ukraina. Med stöd från volontären Tilde Addenbrooke och författaren Lars Wilderäng har kampanjen potentiellt räddat över 300 liv. Tillsammans med de porträtterade Ukraina-svenskarna har nu en värdig mottagare utsetts. 

De insamlade pengarna kommer gå till svenska minröjarexperterna EOD, för att de ska kunna fortsätta utbilda och utrusta minröjare i Ukraina. Deras insatser i Ukraina har bidragit avsevärt till landets försvar, men skulle kunna utökas väsentligt med mer resurser. Bara en liten del av alla de personer de utbildar får idag adekvat utrustning.

"Vi är mycket glada över det bidrag och den uppmärksamhet som det här initiativet inneburit", säger "Dalle" från gruppen och tillägger: "Behoven är närmast omättliga, men vi vill bidra med det vi kan bäst och vi vet att det gör skillnad."

Det ursprungliga insamlingsinitiativet från Volante, där 10 kronor från varje sålt ex av Alex Voronovs Blågula kriget, samlades i en pott för att stödja Ukraina, följdes av fler frivilliginsatser: författaren, bloggaren och Ukraina-vännen Lars Wilderängs bidrag dubblade insatsen till 20 kronor per såld bok. Tilde Addenbrooke, en av de svenska ukrainavolontärer som porträtteras i boken, höjde då insatsen ytterligare genom att skänka en tourniquet* för varje såld bok under kampanjperioden.

Tack vare de samlade bidragen kan vi idag berätta att kampanjen potentiellt redan räddat över 300 liv samt finansierat åtminstone en metalldetektor. 

Fler initiativ i kampanjens slutspurt:

Alex Voronov kommer att medverka vid ett evenemang på ABF-huset i Stockholm tillsammans med bland andra Martin Kragh den 21/2 för att markera årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Även minröjargruppen kommer att finnas representerad med "Dalle" och "Nando" och intäkterna från kvällen går till gruppens arbete.

Vid östfronten i Ukraina har Addenbrooke nu signerat fem exemplar av boken, som tidigare signerats av författaren Alex Voronov samt Blågula krigets två andra huvudpersoner: militärsjukvårdaren Sten alias Okänd soldat samt skyttesoldaten Oliver Mets. Dessa specialsignerade böcker kommer gruppen auktionera ut till högstbjudande för att ytterligare bidra till EOD.

*En tourniquet är ett potentiellt livräddande avsnörande förband, som kan användas med en hand för man ska kunna stoppa blödning från artärer på sig själv eller en medmänniska.

 


Ämnen: Boknyhet

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält