2023-10-23 05:30Pressmeddelande

Unikt reportage om svenskarna som slåss för Ukraina

Alex Voronov, aktuell med boken Blågula kriget

I över ett år har Alex Voronov följt soldaten Oliver, biståndsarbetaren Tilde och militärsjukvårdaren Sten i kampen mot Ryssland. Blågula kriget är en skakande berättelse om skyttegravarna, leran och nattliga räder mot fienden – men också om hjälpinsatser i det tysta och vardagen bakom fronten i Ukraina.

Alex Voronov har som journalist bevakat ukrainsk politik och samhällsutveckling i över 20 år. Svenskarna vi möter i Blågula kriget är några av de tusentals som anmält sig som volontärer för att slåss tillsammans med det ukrainska folket. Tillsammans formar deras historier om livet i fält och kampen för frihet en större berättelse om Ukraina – och de uppoffringar människor är beredda att göra.

"Sten, Tilde och Oliver har tvingat mig att fundera på saker som engagemang, rädsla, mod. Och fått mig att se lite annorlunda på allt detta." - Alex Voronov

Ukrainakriget blev på många sätt ett uppvaknande även för Sverige. Genom att skildra de svenskar som fattade livsavgörande beslut när Ryssland genomförde sin fullskaliga invasion, får vi också syn på vad den inneburit för hela vårt samhälle.

"Alex Voronov är född i Odessa, uppvuxen i nordvästra Ryssland och kom till Sverige som tioåring. Han är antagligen den svenska journalist som längst och med skarpast blick följt utvecklingen i Ukraina – senaste året till stor del nära och ibland mitt i striderna. Den här boken är ett ovärderligt dokument om kriget."

Samtidigt är Blågula kriget en krigsskildring som inte lägger fokus på de få sekunderna av skräck – utan mer på krigets gråa vardag:

"Korna råmade desperat. Många svalt ihjäl och låg och ruttnade bland de levande djuren. Svenskarna möttes av en outhärdlig stank när de anlände till gården. Ändå hade ukrainarna haft kontrollen över byn i en vecka. Inte heller de kom på att släppa ut korna. Det gjorde Hospitallers-gruppen.

Än i dag har Sten inte hittat en förklaring till varför framför allt ryssarna, men även ukrainarna gjorde så. Hur kunde de bo i denna intensiva stank och lyssna på ångestljud från djur utan att enkelt hjälpa dem genom att bara öppna grindarna?

Gården med de döda djuren låg dessutom alldeles intill en ukrainsk förbandsplats där brigadens chefsläkare befann sig. Inte heller han kom på tanken att göra något åt saken, trots att det regnade på kadavren och vattnet rann ner mot vårdinrättningen."

__________________________________________

Blågula kriget – Om svenskarna som slåss för Ukraina
Utgivning 2023-11-22
Recensionsdag 2023-12-06


Ämnen: Ny bok

Om Volante

Volantes vision är att göra världen lite klokare och roligare. Det försöker vi uppnå genom att sprida idéer, kunskap och berättelser. Man kan beskriva oss som ett bokförlag och en agentur — hos oss finns Nobelpristagare, hyllade forskare, föreläsare, tänkare och författare som vill göra skillnad. Volante driver också Gamla stans bokhandel och kulturscenen/idéstudion Stora Nygatan 7 i Gamla stan i Stockholm.


Kontaktpersoner

Matilda Berg
PR-, sälj- och marknadsansvarig
Matilda Berg
Janna Gränesjö
PR- och talaransvarig
Janna Gränesjö
Johan Wirfält
Förläggare
Johan Wirfält